Ptáte se, co můžete udělat pro planetu? Je toho hodně a často jde o maličkosti

22. dubna slavíme každý rok Den Země, připojte se. Canva

Dnes slavíme 51. ročník Dne Země. Přístup k ekologii se od jeho založení výrazně změnil, ale stále to není dostatečné. Čtěte dále a zjistěte, co můžete udělat, aby si planetu Zemi v celé své kráse užívaly i vaše děti.

Přečtěte si také

Jíte rýži i druhý den po uvaření? Může to být nebezpečné

Co to je a proč ho slavíme?

Čím je speciální 22. duben? Na celém světě se slaví Den Země. Jedná se o událost, kterou koordinuje organizace Earth Day Network, jejíž misí je celosvětově diverzifikovat, vzdělávat a aktivizovat starost o životní prostředí. Nestačí, aby se zapojili jedinci, musí se zapojit všechny úrovně – od domácností, přes firmy až po vlády. A proto Den Země slavíme.

Letmý pohled do historie

Den Země se slaví od roku 1970. Jeho kořeny však sahají o rok dříve a jsou spojeny s aktivistou Johnem McConnellem, který chtěl, aby se slavil den věnovaný Zemi a míru. V roce 1970 se slavil pouze ve Spojených státech amerických, o rok později začala Den Země organizovat OSN. V dalších letech se rozšířil i do jiných zemí a od roku 1990 je Den Země připomínán i v České republice.

Co může v rámci ekologie udělat každý z nás?

Zvažte, jestli vaše nepotřebné věci někomu neposlouží více

Představte si, že máte ve skříni oblečení, které nenosíte, nebo na půdě hračky, s nimiž si vaše dítě už nehraje. Nejjednodušší je tyto věci vzít a hodit do koše. To by ale byla velká chyba – někomu ještě poslouží a udělají mu radost. Zeptejte se proto známých, jestli by něco nevyužili, případně existují sběrná střediska, kam můžete dovézt přebytečné věci a ty jsou následně distribuovány k těm, kdo je potřebují a využijí.

Třiďte odpad

Speciálně ve velkých městech je dnes téměř na každém rohu žlutý, modrý, zelený a oranžový kontejner. Vedení měst nám tak výrazně ulehčují možnosti třídění odpadu. Nyní je to tedy o tom, aby domácnosti třídit chtěly.

Snižte spotřebu plastů

Plasty se v přírodě rozkládají stovky let – snažte se proto snížit jejich spotřebu na minimum. Na nákupy si noste vlastní tašky a co nemusíte dávat do igelitového pytlíku, to nechte nezabalené. Místo plastových brček si domů kupte ta, která lze opakovaně využívat – například kovová nebo skleněná.

Planetu je potřeba chránit. Canva

Nakupujte z ověřených zdrojů

Ať už nakupujete jídlo, oblečení nebo třeba nábytek, vždy se starejte o to, z jakých zdrojů dané produkty pochází. Můžete tím předejít podporování společností, kvůli nimž dochází k neetickému chování ke zvířatům nebo kácení Amazonie.