Palmový olej má špatnou pověst. Z velké části oprávněně

Je nutné se palmovému oleji vyhýbat? Canva

O palmovém oleji jste už určitě někdy slyšeli. Olej získaný z palem olejových zní na první pohled dobře – jde přeci jen o přírodní olej vhodný i pro vegany – při hlubším prozkoumání problematiky už to ale tak jednoduché není.

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Kde se vzal palmový olej?

Palmový olej se získává z olejových palem, pro jeho načervenalou barvu se někdy označuje jako olej červený. Palmy olejové rostou po tisíce let na západě a na jihu Afriky, kde je olej běžnou součástí jídelníčku tamního obyvatelstva.

Jde o jeden z nejlevnějších olejů na světě, jeho výroba je nenáročná a výnos obrovský. Ve své přirozené podobě má palmový olej chuť po kořenové zelenině a je vhodný do teplé i studené kuchyně. Díky vysokému kouřovému bodu je stabilní i při vyšší teplotě, a proto se hodí i na fritování.

Hrozba jménem nasycené mastné kyseliny

Z nutričního hlediska veškeré kalorie v palmovém oleji pocházejí z tuků – konkrétně je zde 50 % nasycených mastných kyselin, 40 % mononenasycených kyselin a 10 % polynenasycených mastných kyselin. Přírodní palmový olej obsahuje i vitamin E a karotenoidy, které způsobují ono červené zabarvení.

Nasycené kyseliny nejsou z výživového hlediska příliš dobré pro tělo. Pro představu, řepkový olej jich obsahuje ve 100 gramech pouze 7 gramů, kdežto olej palmový až 50 gramů! Dalším problémem je i ztužování tuků neboli hydrogenace, při které dojde k chemické přeměně a vzniknou také transnenasycené mastné kyseliny, které tělu neprospívají.

  • Nadměrný příjem tuku vede k obezitě, kornatění tepen a zvýšenému riziku infarktů. Tuk je pro tělo samozřejmě nezbytný, ale měl by být přijímán z kvalitních zdrojů.
  • Dobrým zdrojem tuků jsou semínka, ořechy, panenské za studena lisované oleje nebo avokádo.

Palmáč je skoro všude

Všechny výše zmíněné informace zatím tak zle nepůsobí – v čem že ji tedy problém? V tom, že palmový olej je skoro všude, a to i tam, kde byste to rozhodně nečekali. Ořechová másla, cereálie, balené sladké pečivo, čokoládové tyčinky, smetana do kávy, rostlinné margaríny, a i další potraviny, ty všechny jej obsahují.

Palmový olej najdeme také v zubních pastách, mýdle a v kosmetice. Dokonce se využívá pro výrobu bionafty, která je alternativním palivem. Problémem tedy není samotné používání palmového oleje, nýbrž jeho množství.

Kvůli palmám se kácí původní vegetace. Canva

Proč je kolem palmového oleje tolik kontroverze?

Výroba palmového oleje zatěžuje naši planetu. Vhodné klima pro pěstování palmy olejné je především v jihovýchodní Asii, konkrétně v Thajsku, Indonésii a Malajsii – na tom by nebylo nic špatného, pokud by však kvůli tomu nebyl kácen deštný prales.

Masivní odlesňování vede k likvidaci původních obyvatel deštného pralesa, rostliny, zvířata i lidé přicházejí o svůj přirozený domov. Majitelé palmových plantáží si také nelámou hlavu s lidskými právy, půdu si zaberou bez jakékoliv kompenzace a tamní obyvatele nutí na plantážích pracovat za směšnou mzdu. Mizející deštný prales navíc zhoršuje i klimatické podmínky.

Máme se mu tedy vyhýbat?

Palmovému oleji se nemusíme vyhýbat úplně. Některým firmám záleží na naší planetě a na domorodých obyvatelích, a proto pěstují palmy olejné udržitelným a etickým způsobem. Je však důležité si tyto výrobky umět v obchodě vybrat.

Pátrejte po certifikátech, kupujte fair trade produkty a hledejte firmy podporující ekologii. Možná se budete muset vzdát některých svých oblíbených sladkostí, ale za záchranu důležitého ekosystému to stojí. Dokud totiž bude po těchto produktech poptávka, bude i nabídka. Z bludného kruhu devastování přírody se tedy lze vymanit tlakem na samotné výrobce – ostatně mnoho z velkých značek si již důležitost udržitelného přístupu uvědomuje a postupně inovuje své produkty.