Vyrobte si domácí perníkové koření, které dodá vašim perníčkům, masu i kávě dokonale vánoční chuť

Perníčky a perníkové koření ve sklenici Viktoria Hodos / Shutterstock.com

Která vůně nesmí o Vánocích v kuchyni chybět? Přece ta, jež se line ze sáčku s perníkovým kořením. Zkuste si letos namíchat a umlít vlastní směs – bude mnohem lepší než ta kupovaná, můžete si přesně určit její složení a bude vonět mnohem více! V jakém poměru jednotlivé druhy koření přidávat a kde všude lze perníkové koření využívat?

Přečtěte si také

Na co všechno se dá použít obyčejná kopřiva? Hodí se do polévky i k výrobě zdravého sirupu

Co obsahuje perníkové koření?

Výhodou vlastní přípravy perníkového koření je především fakt, že čerstvě mleté je mnohem více aromatické a chutnější než to, které se dá koupit už pomleté.

Můžete si ho vždy připravit pouze určité množství a máte také kontrolu nad jeho složením, které si můžete upravovat přesně podle svých preferencí. U kupovaných směsí bohužel nikdy nevíte, kde a za jakých podmínek bylo koření skladováno a jak dlouho už je umleto.

Základ perníkového koření tradičně tvoří skořice, hřebíček, badyán, kardamom, nové koření, muškátový oříšek a anýz. Často se přidává také koriandr, zázvor, pepř, fenykl, pravá vanilka i citronová nebo pomerančová kůra.

V hmoždíři je skořice, badyán, hřebíček a muškátový ořech, vedle je mistička s perníkovým kořením matka_Wariatka / Shutterstock.com

Jaké účinky má na zdraví?

Kromě výrazné vůně a chuti má toto vánoční koření mnoho blahodárných účinků na naše zdraví a často se využívá také při aromaterapii. Skořice, hřebíček a zázvor mají antibiotické a protizánětlivé účinky. Spolu s novým kořením a anýzem mají příznivý vliv na naše zažívání, napomáhají správné funkci trávicího traktu, jsou účinné při léčbě nachlazení, podporují imunitu a patří mezi koření, která prohřívají.

Skořice a vanilka jsou také známým afrodiziakem. Koriandr a kardamom zase účinně působí proti bolestem hlavy, pomáhají při únavě a pozitivně ovlivňují nervovou soustavu – přispívají k lepší náladě a psychické pohodě.

Základem tohoto koření je dobrá skořice

Recept na domácí perníkové koření

Podle připravovaného množství můžete za jeden díl považovat třeba čajovou lžičku nebo polévkovou lžíci. Všechny níže uvedené suroviny používejte v namleté či nadrcené formě.

Neupečené perníčky na plechu Julia_Martyniuk / Shutterstock.com

Pár užitečných tipů pro ještě lepší domácí perníkové koření

Tvrdé celé druhy koření, jako je hřebíček, kardamom, nové koření, skořice apod., můžete před namletím krátce osmahnout na pánvi (po dobu 2–3 minut). Tím se uvolní obsažené esenciální oleje a koření bude aromatičtější. Navíc trochu zkřehne a bude se vám lépe drtit.

Co použít k namletí?

Koření by mělo být vždy co nejjemnější. K namletí lze používat ruční mlýnek, hmoždíř. V obchodech lze vybírat z keramických, granitových, bambusových či dřevěných. Nebo vyzkoušejte i sekáček na potraviny. Pokud budete využívat poslední zmíněný, vždy volte takový, který zvládá potraviny také jemně drtit. Při nákupu proto vždy sledujte parametry produktů a to, zda jsou na drobnější mletí přizpůsobené.

Jak skladovat domácí perníkové koření?

Hotovou směs perníkového koření skladujte v dobře uzavřené skleněné nádobě, ideálně z tmavého skla. Doporučujeme také zapisovat si během přípravy použité druhy koření a jejich množství. Až budete příště zkoušet jiné kombinace, budete se mít čím řídit.

Do čeho jej můžete přidat?

Perníkové koření využijete nejen na pečení perníčků, klasických perníků na plech nebo různých sušenek. Kapku vánoční atmosféry přidá také šálku svařeného vína, cappuccina nebo latté, černému čaji, kaši či jogurtu. Výborné je například i na vepřové maso a v kombinaci se švestkami nebo povidly s ním vykouzlíte skvělou švestkovou omáčku k pečenému či grilovanému masu.