7 běžných (super)potravin, o kterých jste netušili, že jsou tak zdravé

Řekli byste, že i vejce jsou v podstatě superpotravinou nabitou živinami? Canva

Přestože je dnes pojem superpotravina poměrně nadužíván, existuje mnoho běžných potravin, které by hrdě mohly nést stejné označení. Jde totiž o takové, jejichž nutriční hodnoty jsou překvapivě bohaté, ačkoli je mnohdy přehlížíme a považujeme za normální. Které to jsou? Inspirujte se naším seznamem a kdo ví, možná se na svůj jídelníček začnete dívat novýma očima!

Přečtěte si také

Velikonoční soutěž s Kauflandem! Vyhrajte 3 poukázky na nákup v hodnotě 3000 Kč

Co jsou to vlastně superpotraviny?

Coby superpotraviny bývají označované potraviny, které mají vysoký obsah blahodárných živin – jejich nutriční hodnoty jsou pro lidský organismus doslova bombou. Jenže to má háček – neexistuje žádná samostatná potravina, která by pro tělo a zdraví vykonala zázraky.

Chcete-li se těšit dobrému zdraví, je vhodné zařadit do jídelníčku více skvělých potravin – a nejen to. Nezapomeňte, že za zdravím a vitalitou mnohdy stojí celkový životní styl. Čím začít? Třeba inspirací. Tady je 7 potravin, které stojí za to jíst!

Dopřejte si bobule

Kdepak, nemusíte nutně vsadit na bombastické a opěvované acai berries. Co třeba podívat se na naše bobulovité ovoce? Běžné bobule, jako jsou maliny, jahody, borůvky, ostružiny a brusinky jsou nezanedbatelným zdrojem vitaminů, minerálů, vlákniny a toho nejlepšího nakonec – antioxidantů! Právě jejich antioxidační síla je navíc spojována se sníženým rizikem srdečních chorob a zánětlivých onemocnění v těle.

Co s tím? Mějte při ruce tyto dary přírody, rozhodně se s nimi nespletete při snídani či svačině. Jaký je jejich nečekaný účinek? Co třeba příznivý vliv na imunitu a trávení? Dejte si dnes smoothie koktejl. Na zdraví!

Bobulovité ovoce jako superpotravina? No jasně! Anna_Pustynnikova / Shutterstock.com

Vejce? To je ale překvapení!

Zatímco dříve byl vejcím přisuzován vznik vysoké hladiny cholesterolu, dnes už výživoví poradci dobře ví, jak jsou právě vejce zdravá. Mají totiž vysoký obsah živin – vitaminu B, cholinu, selenu, vitaminu A, železa a fosforu. Kromě toho jsou plné bílkovin, mohou tak být součástí vyváženého, ale i low carb jídelníčku. Co dál dokážou zdánlivě obyčejná vejce? Díky obsahu antioxidantů zeaxantinu a luteinu ochrání váš zrak.

Luštěniny? Rozhodně superfoods!

Někdo je v jídelníčku nevítá, jiný je miluje. Do kategorie luštěniny patří čočka, hrášek, fazole, sója, ale i arašídy. Asi vás to nepřekvapí, ale luštěniny jsou samy o sobě také výjimečně výživnou superpotravinou. Kromě vitaminů obsahují dostatek minerálů, bílkovin a vlákniny.

A co vám jejich konzumace přinese? Pravidelně je zařaďte do jídelníčku a pomůžete si se snížením krevního tlaku a cholesterolu, dokonce si můžete udržovat hmotnost. Luštěniny totiž vynikají pocitem sytosti. Už chápete, proč jsou zařazovány do fit jídelníčků?

Tajemství kefíru

Milujete fermentovaný nápoj z mléka? Děláte dobře – svému mikrobiomu střev, ale i organismu. Kefír obsahuje bílkoviny, vápník, vitaminy B, draslík... a to nejdůležitější? Celou řadu probiotik. Výhodou je možnost jej popíjet, mlsouni si ho mohou dokonce osladit rozmixovaným ovocem. Zajímavé je, že právě kefír obsahuje více probiotických kmenů, než má bílý jogurt. A co kefír dokáže? Má příznivý vliv na trávení, a dokonce je podle odborníků protizánětlivý. A co vy, máte rádi kysané mléčné nápoje?

Přírodní antibiotikum?

Další superpotravinou, která by si zasloužila mnohem více chvály, je obyčejný česnek. Obsahuje hořčík, vitamin C, vitamin B6, selen a vlákninu. Nejde o nově objevenou superpotravinu, nýbrž o přírodní lék známý po celá staletí. Vhodný je zejména pro boj s bakteriemi a viry, protože podporuje imunitu, ba jde dokonce o přírodní antibiotikum. Nebojte se jej tedy v kuchyni používat – s vědomím, že děláte dobře nejen chuťovým pohárkům, ale i svému celkovému zdraví.

Kvalitní olivový olej

Řekli byste, že i olivový olej je v podstatě nutriční bombou? Samozřejmě je třeba brát na zřetel jeho kvalitu, avšak když vsadíte na ten extra panenský, pak je třeba zmínit vysokou hladinu mononenasycených mastných kyselin a polyfenolických sloučenin. Olivový olej ve stravě bojuje se záněty a díky přítomnosti vitaminů E a K chrání buňky před poškozením oxidačním stresem. Nezapomeňte jej tedy mít v kuchyni vždy při ruce – nejen, že je zdravý, navíc dodá pokrmům delikátní chuť.

Sladké brambory

Batáty jsou také přehlížené, alespoň z hlediska výživových hodnot, které stojí za zmínku. Obsahují totiž draslík, vlákninu a vitaminy A a C, ale jsou také bohatým zdrojem karotenoidů, které jsou užitečné pro snížení rizika vzniku rakoviny. Proč jsou také batáty oblíbenou náhradou za běžné brambory ve zdravém stravování? Na rozdíl od jiných příloh nezvyšují hladinu cukru v krvi. Můžete si je tedy dopřát kdykoli – jednou za čas třeba jako hranolky, ovšem bez špatného svědomí. Tak co si dáte?

Tip: Některé ze zmíněných potravin, které si rozhodně zaslouží být označeny jako superpotraviny, můžete nakombinovat – a dopřát si jarní polévkový krém. Hodit se vám může polévkovar – jde o mixér, který zeleninu nejen rozmixuje, ale dokáže s vaší pomocí připravit i chutnou polévku. Aneb lahodná cesta, jak si dopřát vyvážený pokrm plný živin. Polévkovar v akci za 4 999 Kč najdete v akčním letáku Tescoma na Kupi.cz.