Levné, chutné a zdravé. Víte, které superpotraviny toto všechno splňují?

Pohanková kaše s banánem, semínky a sušeným ovocem YuliiaHolovchenko / Shutterstock.com

Řada běžných potravin svým vysokým obsahem vitamínů, minerálů, aminokyselin a antioxidantů hravě konkuruje exotickým druhům. Navíc je v obchodech seženete doslova za pár korun. Zjistěte, které to jsou!

Přečtěte si také

Řetězec Popeyes otevře v Česku další pobočky. Do deseti let chce mít u nás 60 restaurací

Obohaťte svůj jídelníček

Výhoda superpotravin spočívá především v tom, že je v nich obsažen kompletní balík mnoha zdraví prospěšných látek.

Aby se jejich pozitivní vliv projevil, je nutné zařazovat je do jídelníčku pravidelně a konzumovat dlouhodobě. Dobrou zprávou je, že mnoho takových superpotravin patří k velice levným a snadno dostupným.

Pohanka

Pohanka je často opomíjenou českou superpotravinou, která s naším zdravím dokáže hotové zázraky. V této bezlepkové pseudoobilovině najdete dostatek bílkovin, esenciálních aminokyselin, vlákniny a dále také draslíku, fosforu, železa, mědi, manganu, zinku, lysinu, selenu a vitamínů skupiny B.

Kupte pohankovou kaši levněji

Pohanka je také antioxidantem a nejvýznamnějším zdrojem přírodního rutinu, který zlepšuje elasticitu a pevnost cévních stěn a pomáhá při problémech s křečovými žilami. Dále příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému, snižuje cholesterol, regeneruje jaterní buňky, snižuje riziko trombózy, infarktu nebo mozkové mrtvice.

Další výhodou pohanky je její všestranné využití v kuchyni. Dá se jíst nasladko jako kaše i naslano coby příloha. Připravíte z ní karbanátky, saláty, pomazánky či lívance. Koupit můžete i pohankovou mouku nebo vločky, které se dají používat k zahušťování polévek a omáček. Lidem s bolestí páteře a kloubů pomáhají také polštáře plněné pohankovými slupkami.

Pšeničné otruby v misce a v dřevěné lžíci, pšeničné klasy New Africa / Shutterstock.com

Pšeničné otruby

Pšeničné otruby jsou bohatým zdrojem kvalitních proteinů, vitamínů, minerálů a také vlákniny, která příznivě působí na trávicí systém (zejména na tlusté střevo), podporuje zdravé vylučování a pomáhá detoxikovat organismus. Pokrm s otrubami vás také zasytí na delší dobu, a proto je skvělé obohatit jimi například snídani nebo svačinu.

Přidávat je lze do jogurtů a kaší, do domácího chleba a jiného pečiva, do domácích müsli směsí, sladkých moučníků (třeba sušenek nebo muffinů) a používat je můžete i k zahušťování polévek či omáček.

Lněné semínko

Ve lněných semínkách najdete plno omega-3 mastných kyselin (především kyseliny alfa-linolenové) a řadu dalších zdravých tuků. Díky vysokému obsahu vlákniny (jedna lžička lněných semínek pokryje asi čtvrtinu doporučené denní dávky) a snadno stravitelných bílkovin i dalších esenciálních látek mohou hravě konkurovat dražším chia semínkům.

Lněná semínka dále vynikají vysokým obsahem vitamínů B1, B2, B3, B5, B6, vitamínu E, vápníku, železa, manganu, hořčíku, fosforu, draslíku, selenu i zinku. Podporují zdravé trávení, prospívají střevům a usnadňují vyprazdňování. V celku nicméně mohou být kvůli své tvrdosti hůře stravitelná, proto je nejlepší konzumovat je drcená (dají se tak přímo koupit). Přimíchat je lze do kaší, smoothie, polévek, pomazánek, do salátů, domácího slaného i sladkého pečiva apod.

Lněná semínka v misce, vařečka Voraorn Ratanakorn / Shutterstock.com

Mák

Málo lidí ví, že mák není jen oblíbenou náplní do koláčů a dezertů, ale je také superpotravinou, která rozhodně stojí za pozornost. Má mnohonásobně více vápníku než jakékoliv jiné potraviny, je bohatý na mangan, měď, hořčík, zinek, fosfor, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, vitamín E a obsahuje plno železa.

Konzumace máku se doporučuje ženám v těhotenství, protože dokáže vyrovnávat hormonální nerovnosti, má zklidňující účinky, snižuje krevní tlak a důležitý je také pro zmíněný vápník. Dále pomáhá při bolestech hlavy, příznivě ovlivňuje klidný spánek, snižuje hladinu cholesterolu a působí jako prevence proti srdečně-cévním chorobám. Podporuje krvetvorbu, odkyseluje organismus, zlepšuje trávení a zvyšuje plodnost.

Pohlídejte si slevy na kysané zelí

Kysané zelí

Kysané zelí překypuje vlákninou, draslíkem, vitamínem A, vitamíny skupiny B a svým vysokým obsahem vitamínu C předčí i mnohé druhy exotického ovoce. Za skvělé účinky vděčí především mléčnému kvašení, které ze zelí dělá přirozené probiotikum.

Zlepšuje trávení, protože probiotické kultury podporují správné složení střevní mikroflóry a zabraňují množení patogenních mikroorganismů v trávicím traktu, a posiluje imunitu organismu. Látky obsažené v kysaném zelí také podporují vstřebávání vápníku a železa, takže je dobré kombinovat zelí s potravinami bohatými na tyto dva minerály.