Svěží restart? Pochutnejte si na 3 jarních polévkách

Jarní polévky neodmyslitelně patří nejen ke svěžímu jídelníčku, ale i k detoxikaci Pexels

Je čas na jarní polévkárnu! Máme pro vás hned 3 svěží recepty na lehké polévky, které mohou být součástí vydatného oběda, ale podávat je můžete i samostatně jako fit pokrm. Tak co bude vaší voňavou klíčovou ingrediencí? Medvědí česnek, cuketa nebo snad ředkvičky?

Přečtěte si také

Zmrzlina je celoroční hřích. Praktické tipy, jak poznat tu opravdu kvalitní
Zmrzlina je celoroční hřích. Praktické tipy, jak poznat tu opravdu kvalitní

Krémová polévka s medvědím česnekem

Milujete aromatický a zdravý medvědí česnek? Tak číhejte, sezóna sběru voňavé rostlinky je tu! A právě proto pro vás máme delikátní recept na jarní polévku s bramborem provoněnou medvědím česnekem. Co budete potřebovat?

  • 1 cibuli
  • lžíci másla
  • 2 brambory
  • medvědí česnek dle chuti
  • smetanu ke šlehání
  • zeleninový vývar
  • sůl a pepř

Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na másle dozlatova. Přidejte polovinu nakrájených brambor, medvědí česnek, koření, smetanu a zeleninový vývar. Vařte do změknutí brambor a následně směs rozmixujte. Do již připravené krémové polévky přidejte zbytek brambor – a vařte i do jejich změknutí. Podávejte s krutony, nebo samostatně. A nezapomeňte talíř ozdobit – třeba právě čerstvým medvědím česnekem.

Patříte mezi milovníky polévek? Dopřejte si jednu z těchto 3 jarních, které pohladí po duši Canva

Polévka z červené čočky s ředkvičkami

Tak toto je opravdu příjemná jarní polévka – krémová, ozdobená křupavými ředkvičkami! Jak si můžete lahůdku uvařit? Překvapivě snadno a rychle, inspirujte se ve videu. Potřebujete:

  • 200 g mrkve
  • 125 g červené čočky
  • hrst ředkviček
  • smetanu ke šlehání
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • zeleninový vývar
  • 4 lžíce limetové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje

Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, mrkev a česnek, přidejte propláchnutou červenou čočku a zeleninový vývar. Polévku vařte 15 minut, následně ji rozmixujte dohladka. Zjemnění chuti přinese smetana, šup tam s ní – a pak už jen polévku krátce prohřejte.

Při vaření polévky je ten správný čas na přípravu ředkviček. Omyté a na plátky nakrájené ředkvičky osolte a zakápněte limetovou šťávou. Důkladně promíchejte – a přízdoba je hotová. Polévku podávejte s ředkvičkami, které jí dodají jedinečný jarní šmrnc. Dobrou chuť!

Sytá zeleninová polévka s bylinkami

Další variace na jarní polévku je tu – tentokrát s chutnou cuketou a čerstvými bylinkami. V receptu figuruje také vydatná kořenová zelenina, brambory a vejce, díky čemuž jde o velkou obědovou polévku, která zasytí i ty nejhladovější krky. Připravte si:

  • 300 g cukety
  • 2 brambory
  • 1 petržel
  • 2 mrkve
  • pórek
  • hrst libečku
  • hrst petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • zeleninový vývar
  • 5 vajec
  • lžíci másla

Na másle orestujte nakrájený pórek, přidejte na kostičky nakrájenou cuketu, brambory, mrkev a petržel. Zalijte vývarem, přidejte sůl a pepř dle chuti a samozřejmě čerstvý, nasekaný libeček a petrželku – část si můžete odložit na ozdobení. Vařte, dokud zelenina nezměkne. Teprve pak v polévce rozmíchejte 1 vejce a prolisovaný česnek. Zatímco se polévka ještě pár minut vaří, uvařte zbylá vejce natvrdo. Polévku podávejte s rozpůleným vejcem a bylinkami.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz