Svěží restart? Pochutnejte si na 3 výborných jarních polévkách

Polévka z medvědího česneku v misce s chlebem Ingrid Balabanova / Shutterstock.com

Je čas na jarní polévkárnu! Máme pro vás hned 3 svěží recepty na lehké polévky, které mohou být součástí vydatného oběda, ale podávat je můžete i samostatně jako fit pokrm. Tak co bude vaší voňavou klíčovou ingrediencí? Medvědí česnek, cuketa nebo snad ředkvičky?

Přečtěte si také

McDonald’s představil první voňavý billboard na světě, který ve vás evokuje chuť na jídlo

Krémová polévka s medvědím česnekem – recept

Milujete aromatický a zdravý medvědí česnek? Tak číhejte, sezóna sběru této voňavé bylinky je tu! A právě proto pro vás máme delikátní recept na jarní polévku s bramborem provoněnou právě medvědím česnekem.

Co budete potřebovat?

  • lžíci másla
  • 2 brambory
  • smetanu ke šlehání
  • 1 cibuli
  • medvědí česnek dle chuti
  • zeleninový vývar
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na másle dozlatova.
  2. Přidejte polovinu nakrájených brambor, medvědí česnek, koření, smetanu a zeleninový vývar.
  3. Vařte do změknutí brambor a následně směs rozmixujte.
  4. Do již připravené krémové polévky přidejte zbytek brambor a vařte do jejich změknutí.
  5. Podávejte s krutony nebo samostatně. A nezapomeňte talíř ozdobit – třeba právě čerstvým medvědím česnekem.
Zeleninová polévka v misce s krutony Dina Photo Stories / Shutterstock.com

Polévka z červené čočky s ředkvičkami – recept

Tak toto je opravdu příjemná jarní polévka – krémová, ozdobená křupavými ředkvičkami! Jak si můžete lahůdku uvařit? Překvapivě snadno a rychle, inspirujte se v našem receptu.

Potřebujete:

  • 200 g mrkve
  • 125 g červené čočky
  • hrst ředkviček
  • smetanu ke šlehání
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • zeleninový vývar
  • 4 lžíce limetové šťávy
Ředkvičková pomazánka s tvarohem a kozím sýrem
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Ředkvičková pomazánka s tvarohem a kozím sýrem

Ředkvičky jsou plné vitamínu C a nejlépe chutnají jen tak na krajíci s máslem. Pokud však chcete překvapit něčím výjimečným, připravte si podle našeho videoreceptu lahodnou ředkvičkovou pomazánku s tvarohem a kozím sýrem.

Ředkvičková pomazánka s tvarohem a kozím sýrem
Salát z červené čočky
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Salát z červené čočky

Připravte si s námi lahodný salát z červené čočky. Výhodou červené čočky je, že není třeba ji předem namáčet, její příprava je tedy velmi rychlá. Chutná po oříšcích a lehce nasládle, v kombinaci se zeleninou a listovým salátem si ji tedy jistě zamilujete.

Salát z červené čočky

Postup:

  1. Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, mrkev a česnek, přidejte propláchnutou červenou čočku a zeleninový vývar.
  2. Polévku vařte 15 minut, následně ji rozmixujte dohladka.
  3. Zjemnění chuti přinese smetana, šup tam s ní – a pak už jen polévku krátce prohřejte.
  4. Při vaření polévky je ten správný čas na přípravu ředkviček. Omyté a na plátky nakrájené ředkvičky osolte a zakápněte limetovou šťávou. Důkladně promíchejte – a ozdoba je hotová.
  5. Polévku podávejte s ředkvičkami, které jí dodají jedinečný jarní šmrnc. Dobrou chuť!

Zeleninová polévka s bylinkami – recept

Další variace na jarní polévku je tu – tentokrát s chutnou cuketou a čerstvými bylinkami. V receptu figuruje také vydatná kořenová zelenina, brambory a vejce, díky čemuž jde o velkou obědovou polévku, která zasytí i ty nejhladovější krky.

Připravte si:

  • 300 g cukety
  • 5 vajec
  • lžíci másla
  • 2 brambory
  • 1 petržel
  • 2 mrkve
  • pórek
  • hrst libečku
  • hrst petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • zeleninový vývar
Cuketová polévka s krutony v modrém talíři Nataliya Arzamasova / Shutterstock.com

Postup:

  1. Na másle orestujte nakrájený pórek, přidejte na kostičky nakrájenou cuketu, brambory, mrkev a petržel.
  2. Zalijte vývarem, přidejte sůl a pepř dle chuti a samozřejmě čerstvý, nasekaný libeček a petrželku – část si můžete odložit na ozdobení.
  3. Vařte, dokud zelenina nezměkne. Teprve pak v polévce rozmíchejte 1 vejce a prolisovaný česnek.
  4. Zatímco se polévka ještě pár minut vaří, uvařte zbylá vejce natvrdo.
  5. Polévku podávejte s rozpůleným vejcem a bylinkami.

Zdroj: Prima Fresh, Polévkárna