Svěží restart? Pochutnejte si na 3 jarních polévkách

Jarní polévky neodmyslitelně patří nejen ke svěžímu jídelníčku, ale i k detoxikaci Pexels

Je čas na jarní polévkárnu! Máme pro vás hned 3 svěží recepty na lehké polévky, které mohou být součástí vydatného oběda, ale podávat je můžete i samostatně jako fit pokrm. Tak co bude vaší voňavou klíčovou ingrediencí? Medvědí česnek, cuketa nebo snad ředkvičky?

Přečtěte si také

Jak se v zimě starat o pokojovky: přesuňte je k oknu a otírejte listy
Jak se v zimě starat o pokojovky: přesuňte je k oknu a otírejte listy

Krémová polévka s medvědím česnekem

Milujete aromatický a zdravý medvědí česnek? Tak číhejte, sezóna sběru voňavé rostlinky je tu! A právě proto pro vás máme delikátní recept na jarní polévku s bramborem provoněnou medvědím česnekem. Co budete potřebovat?

  • 1 cibuli
  • lžíci másla
  • 2 brambory
  • medvědí česnek dle chuti
  • smetanu ke šlehání
  • zeleninový vývar
  • sůl a pepř

Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na másle dozlatova. Přidejte polovinu nakrájených brambor, medvědí česnek, koření, smetanu a zeleninový vývar. Vařte do změknutí brambor a následně směs rozmixujte. Do již připravené krémové polévky přidejte zbytek brambor – a vařte i do jejich změknutí. Podávejte s krutony, nebo samostatně. A nezapomeňte talíř ozdobit – třeba právě čerstvým medvědím česnekem.

Patříte mezi milovníky polévek? Dopřejte si jednu z těchto 3 jarních, které pohladí po duši Canva

Polévka z červené čočky s ředkvičkami

Tak toto je opravdu příjemná jarní polévka – krémová, ozdobená křupavými ředkvičkami! Jak si můžete lahůdku uvařit? Překvapivě snadno a rychle, inspirujte se ve videu. Potřebujete:

  • 200 g mrkve
  • 125 g červené čočky
  • hrst ředkviček
  • smetanu ke šlehání
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • zeleninový vývar
  • 4 lžíce limetové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje

Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, mrkev a česnek, přidejte propláchnutou červenou čočku a zeleninový vývar. Polévku vařte 15 minut, následně ji rozmixujte dohladka. Zjemnění chuti přinese smetana, šup tam s ní – a pak už jen polévku krátce prohřejte.

Při vaření polévky je ten správný čas na přípravu ředkviček. Omyté a na plátky nakrájené ředkvičky osolte a zakápněte limetovou šťávou. Důkladně promíchejte – a přízdoba je hotová. Polévku podávejte s ředkvičkami, které jí dodají jedinečný jarní šmrnc. Dobrou chuť!

Sytá zeleninová polévka s bylinkami

Další variace na jarní polévku je tu – tentokrát s chutnou cuketou a čerstvými bylinkami. V receptu figuruje také vydatná kořenová zelenina, brambory a vejce, díky čemuž jde o velkou obědovou polévku, která zasytí i ty nejhladovější krky. Připravte si:

  • 300 g cukety
  • 2 brambory
  • 1 petržel
  • 2 mrkve
  • pórek
  • hrst libečku
  • hrst petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • zeleninový vývar
  • 5 vajec
  • lžíci másla

Na másle orestujte nakrájený pórek, přidejte na kostičky nakrájenou cuketu, brambory, mrkev a petržel. Zalijte vývarem, přidejte sůl a pepř dle chuti a samozřejmě čerstvý, nasekaný libeček a petrželku – část si můžete odložit na ozdobení. Vařte, dokud zelenina nezměkne. Teprve pak v polévce rozmíchejte 1 vejce a prolisovaný česnek. Zatímco se polévka ještě pár minut vaří, uvařte zbylá vejce natvrdo. Polévku podávejte s rozpůleným vejcem a bylinkami.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz