Máte doma prošlé či nepoužité léky? Nerozdávejte je, ale vraťte do lékárny, mohou být nebezpečné

Žena zařazuje léky v lékárně i viewfinder / Shutterstock.com

Hromadí se vám doma prošlé léky? Jeden nikdy neví, kdy se ještě můžou hodit, viďte. Ale i ty „běžné“, volně prodejné mají svou expirační dobu. Jak je tedy skladovat, co se s nimi děje po datu expirace a proč je vhodné vracet je zpět do lékárny?

Přečtěte si také

Na co všechno se dá použít obyčejná kopřiva? Hodí se do polévky i k výrobě zdravého sirupu

Je třeba dodržovat expiraci u léků?

U většiny léků je doba expirace označena měsícem a rokem, tedy tzv. dobou použitelnosti. Po tuto dobu zaručuje jejich výrobce účinnost a bezpečnost při jejich užívání.

Platí, že poslední doporučovaná doba užití léku je poslední den v měsíci a roce, který je uveden na obalu. Nicméně co lék, to jiný doporučený způsob skladování a délka účinnosti přípravku.

U tekuté formy léků (jako jsou například sirupy, roztoky a suspenze) je životnost kratší než u léků tuhých, kam řadíme například tablety nebo kapsle. Jsou také mnohem náročnější na skladování a rychleji podléhají rozkladu – například oční kapky se doporučují používat maximálně 4 týdny po otevření, bez závislosti na tom, jaká je uvedená doba expirace na obalu. „Je dobré si den otevření poznamenat a po měsíci je již nepoužívat,“ zdůrazňuje Petra Sokolová, vedoucí EUC Lékárny Praha – Kartouzská.

Ve vaší lékárničce by neměl chybět

Co se stane, když sníte prošlé léky?

Přestože lék ihned po expiraci nepřijde o svůj účinek, není bezpečné jej nadále používat. Kromě snížení účinnosti po datu expirace se také může stát, že se po tomto datu změní konzistence, případně se kombinací látek v léku obsažených změní jeho účinné složky – takže vám ve výsledku spíše uškodí, než pomůže.

U většiny léků to není možné poznat, přesto se najde pár věcí, u kterých si lze na takovýchto přípravcích všimnout, že něco není v pořádku. Může to být třeba zákal v roztoku u očních kapek, nebo skvrny na tabletách u tuhých léků.

A nevhodné je také používat léky, které byly vystaveny nestandardním podmínkám skladování, jako je například vysoké sluneční záření nebo teplota bod bodem mrazu.

Ruka držící různé druhy léků Lunatta / Shutterstock.com

Kam se starými léky?

Ať už jste léky použili či nikoli, vždy je nejlepší volbou je po jejich expiraci vrátit do kterékoli lékárny, kde je bezplatně zlikvidují. Za žádných okolností se nedoporučuje vyhazovat je do směsného odpadu, protože hrozí zneužití přípravku dětmi nebo osobou, která může mít po užití neočekávané vedlejší účinky.

  • Najdou se však i věci, které jsou zakázány do lékáren vracet – typicky jde o injekční stříkačky, rozbité teploměry nebo jakýkoli materiál, který by mohl být pro druhé infekční.

Léky, které se hodí mít v domácí lékárničce vždy k dispozici

  • Léky na teplotu a bolest (Paralen, Panadol, Brufen nebo Ibalgin)
  • Léky na zažívací potíže (Hylak forte, Endiaron)
  • Živočišné uhlí
  • Sirupy a tablety na kašel a nachlazení
  • Léky proti alergiím (antihistaminika)
  • Oční a nosní kapky

Které do ní naopak nepatří?

Léky, které neznáte, nemáte informace o jejich správném používání nebo ty, které vám někdo „daruje“, ale patří do skupiny léků na předpis. „Je potřeba si uvědomit, že lék, který je předepsán pro konkrétního pacienta, může jinému uškodit,“ podotýká Sokolová.

Žena si dává prášek, v druhé ruce drží sklenici s vodou fizkes / Shutterstock.com

Jak doma léky správně skladovat?

Pokud není v příbalovém letáku či na obalu uvedeno jinak, většina léků se skladuje při pokojové teplotě. Doporučujeme je skladovat na místě, které není přístupné dětem, ale přesto je v případě potřeby blízko. Léky v ideálním případě uchovávejte v originálním balení – nejen proto, abyste měli vždy při jejich použití k dispozici dávkování, příbalový leták a datum expirace, nýbrž je originální obal chrání před nepříznivými vnějšími vlivy.

Tip na závěr

Jednou za rok je vhodné obsah lékárničky zkontrolovat, léky prošlé expirací vrátit do lékárny k likvidaci a bedýnku doplnit o nová balení volně prodejných léků, které pro případ potřeby chcete mít v domácí lékárničce k dispozici.

Zdroje: Mojelekarna.cz, SOSdomacipece.cz, Lekarnickekapky.cz