Velikonoční nádivka s masem i bez něj. 2 recepty, které zvládne i úplný začátečník

Velikonoční nádivka s masem i bez. Tak kterou si dáte? Canva

Svátky pomalu klepou na dveře, pozvěte je dál. K Velikonocům patří tradiční velikonoční nádivka, která provoní vaši kuchyni – příjemnou vůní i sváteční náladou. Dá se připravit na mnoho způsobů, měla by však být nadýchaná a plná chutí. Víte, kdy nádivku podávat a jak na ni? Přinášíme různé recepty. S masem i bez masa, aby si pochutnal každý.

Přečtěte si také

Zmrzlina je celoroční hřích. Praktické tipy, jak poznat tu opravdu kvalitní
Zmrzlina je celoroční hřích. Praktické tipy, jak poznat tu opravdu kvalitní

Velikonoční hostina patří Bílé sobotě – právě v tento den se podávala velikonoční nádivka. A nejen nádivka je ten správný název pro tento lahodný pokrm – setkat se můžete také se snítkou, sekanicí nebo třeba velikonoční buchtou.

Nádivka vás překvapí rozmanitostí dostupných receptů – ty se totiž mohou lišit klidně rodinu od rodiny. Co by ovšem mělo být součástí té poctivé? Vejce a voňavé bylinky, která jsou symbolem jara. A čím provoníte své Velikonoce vy?

Tip: Vejce z podestýlky najdete v akci třeba v supermarketech Albert za 24,90 Kč/10 kusů. Anebo si pořiďte rovnou plato 30 kusů, v prodejnách Penny Market za 54,90 Kč. Aktuální akční ceny si kdykoli ověříte na Kupi.cz. 

Skvělá sama o sobě i coby perfektní příloha k masu Canva

Velikonoční nádivka s kopřivami

Zatímco dříve se nádivka připravovala z telecí hlavy, dnes je možné dopřát si ji také s kuřecím, králičím, jehněčím či vepřovým masem. Přidejte čerstvé kopřivy – a poctivá nádivka může na sváteční stůl. Jak na její přípravu? Potřebujete:

  • 7 rohlíků (den starých)
  • 200 ml mléka
  • 6 vajec
  • 300–400 g vařeného uzeného masa 
  • 50 g másla
  • 2 hrsti čerstvých kopřiv 
  • 1 lžíci nasekané, čerstvé petržele
  • 1 lžíci nasekané, čerstvé pažitky
  • trochu strouhanky na vysypání pekáče
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek

Nakrájené rohlíky zalijte mlékem a nechte odstát. Oddělte žloutky od bílků a z bílků ušlehejte sníh, žloutky pak vyšlehejte s rozpuštěným máslem a smíchejte s namočenými rohlíky. Směs osolte, okořeňte a promíchejte. Kopřivy rychle spařte a prudce ochlaďte v chladné vodě. Osušené rostliny nasekejte nadrobno a spolu s petrželí a uzeným masem je přidejte k rohlíkům.

Teprve na samotný závěr je čas směs na nádivku opatrně a zlehka promíchat se sněhem. Do pekáče vymazaného máslem a vysypaného strouhankou nalijte nádivku a pečte na 180 °C zhruba 25 minut. Zlatavou a voňavou nádivku podávejte s čerstvou pažitkou – jde o delikátní přílohu, kterou si k masu zamilujete, vynikající je však i sama o sobě.

Vegetariánská nádivka s tempehem

Vyhýbáte se masu? Nevadí – sváteční nádivku můžete připravit také ve vegetariánské variantě. Namísto masa ji provoní výživný tempeh. Hurá do příprav. Budete potřebovat:

  • 6 celozrnných rohlíků
  • 200 ml sójového mléka
  • 1/2 bílé cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g uzeného tempehu
  • 4 vejce
  • několik listů medvědího česneku
  • hrst kopřiv
  • petrželovou nať
  • čerstvý libeček
  • lahůdkové droždí
  • řepkový olej
  • sůl, pepř
  • máslo na vymazání

Rohlíky, cibuli a tempeh nakrájejte na drobné kostky, cibulku zlehka osmahněte na oleji. Ve dvou miskách oddělte žloutky od bílků – žloutky smíchejte se solí, pepřem, trochou mléka a lahůdkovým droždím, z bílků vyšlehejte sníh. Smíchejte rohlíky s ochucenými žloutky, prolisovaným česnekem, uzeným tempehem, osmahnutou cibulí a přidejte zbytek mléka.

Do směsi opatrně vmíchejte nasekané bylinky, a nakonec i sníh z bílků. Pak už s nádivkou šup do vymazané formy – pečte ji na 180 °C zhruba 30 až 40 minut. Podávejte s bylinkami. A s tím nejdůležitějším na závěr – s láskou. Přejeme vám klidné a veselé Velikonoce. 

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz