Velikonoční nádivka s masem i bez něj. 2 recepty, které zvládne i úplný začátečník

Velikonoční nádivka s masem i bez. Tak kterou si dáte? Canva

Svátky pomalu klepou na dveře, pozvěte je dál. K Velikonocům patří tradiční velikonoční nádivka, která provoní vaši kuchyni – příjemnou vůní i sváteční náladou. Dá se připravit na mnoho způsobů, měla by však být nadýchaná a plná chutí. Víte, kdy nádivku podávat a jak na ni? Přinášíme různé recepty. S masem i bez masa, aby si pochutnal každý.

Přečtěte si také

Jak vybrat tepelné čerpadlo do rodinného domu? Podle ceny, možností instalace i topného faktoru
Jak vybrat tepelné čerpadlo do rodinného domu? Podle ceny, možností instalace i topného faktoru

Velikonoční hostina patří Bílé sobotě – právě v tento den se podávala velikonoční nádivka. A nejen nádivka je ten správný název pro tento lahodný pokrm – setkat se můžete také se snítkou, sekanicí nebo třeba velikonoční buchtou.

Nádivka vás překvapí rozmanitostí dostupných receptů – ty se totiž mohou lišit klidně rodinu od rodiny. Co by ovšem mělo být součástí té poctivé? Vejce a voňavé bylinky, která jsou symbolem jara. A čím provoníte své Velikonoce vy?

Skvělá sama o sobě i coby perfektní příloha k masu Canva

Velikonoční nádivka s kopřivami

Zatímco dříve se nádivka připravovala z telecí hlavy, dnes je možné dopřát si ji také s kuřecím, králičím, jehněčím či vepřovým masem. Přidejte čerstvé kopřivy – a poctivá nádivka může na sváteční stůl. Jak na její přípravu? Potřebujete:

  • 7 rohlíků (den starých)
  • 200 ml mléka
  • 6 vajec
  • 300–400 g vařeného uzeného masa
  • 50 g másla
  • 2 hrsti čerstvých kopřiv
  • 1 lžíci nasekané, čerstvé petržele
  • 1 lžíci nasekané, čerstvé pažitky
  • trochu strouhanky na vysypání pekáče
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek
Je libo uzené v akci?

Nakrájené rohlíky zalijte mlékem a nechte odstát. Oddělte žloutky od bílků a z bílků ušlehejte sníh, žloutky pak vyšlehejte s rozpuštěným máslem a smíchejte s namočenými rohlíky. Směs osolte, okořeňte a promíchejte. Kopřivy rychle spařte a prudce ochlaďte v chladné vodě. Osušené rostliny nasekejte nadrobno a spolu s petrželí a uzeným masem je přidejte k rohlíkům.

Teprve na samotný závěr je čas směs na nádivku opatrně a zlehka promíchat se sněhem. Do pekáče vymazaného máslem a vysypaného strouhankou nalijte nádivku a pečte na 180 °C zhruba 25 minut. Zlatavou a voňavou nádivku podávejte s čerstvou pažitkou – jde o delikátní přílohu, kterou si k masu zamilujete, vynikající je však i sama o sobě.

Vegetariánská nádivka s tempehem

Vyhýbáte se masu? Nevadí – sváteční nádivku můžete připravit také ve vegetariánské variantě. Namísto masa ji provoní výživný tempeh. Hurá do příprav. Budete potřebovat:

  • 6 celozrnných rohlíků
  • 200 ml sójového mléka
  • 1/2 bílé cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g uzeného tempehu
  • 4 vejce
  • několik listů medvědího česneku
  • hrst kopřiv
  • petrželovou nať
  • čerstvý libeček
  • lahůdkové droždí
  • řepkový olej
  • sůl, pepř
  • máslo na vymazání
Vejce za super cenu!

Kupte se slevou Vejce M.

Porovnat slevy

Rohlíky, cibuli a tempeh nakrájejte na drobné kostky, cibulku zlehka osmahněte na oleji. Ve dvou miskách oddělte žloutky od bílků – žloutky smíchejte se solí, pepřem, trochou mléka a lahůdkovým droždím, z bílků vyšlehejte sníh. Smíchejte rohlíky s ochucenými žloutky, prolisovaným česnekem, uzeným tempehem, osmahnutou cibulí a přidejte zbytek mléka.

Do směsi opatrně vmíchejte nasekané bylinky, a nakonec i sníh z bílků. Pak už s nádivkou šup do vymazané formy – pečte ji na 180 °C zhruba 30 až 40 minut. Podávejte s bylinkami. A s tím nejdůležitějším na závěr – s láskou. Přejeme vám klidné a veselé Velikonoce.