Jak vyrobit ořechové mléko, které vás vyjde levněji než v obchodech

Domácí ovesné, rýžové a mandlové mléko v láhvích mama_mia / Shutterstock

Ať už trpíte intolerancí na laktózu nebo lepek, jste vegetariáni či vegani, nebo vám rostlinná mléka zkrátka chutnají, jejich domácí výroba je velice snadná a v porovnání s kupovanými výrobky mnohem levnější. Díky ořechům také obsahují řadu cenných živin, jsou snadněji stravitelná a obsahují méně tuků a kalorií než ta kravská. Máme pro vás recept, jak si ořechové mléko doma vyrobit, i užitečné tipy, které se vám budou při jeho výrobě hodit.

Přečtěte si také

Víte, že tučné maso byste měli jíst maximálně dvakrát do týdne? A pozor také na grilování!

Proč si připravovat domácí rostlinná mléka?

Důvodů je hned několik, především co se ceny a složení týče.

Cena

Domácí rostlinná mléka vás vyjdou mnohem levněji než kupovaná, která bývají poměrně drahá. U těch ořechových, vlastnoručně vyrobených navíc můžete využít zbytky ořechů při pečení nebo při přípravě kaší a dezertů, takže nebudete muset nic vyhazovat.

Složení

Mléka z obchodů bývají často uměle doslazovaná (a přeslazená) nebo zahušťovaná. Při domácí výrobě budete mít přehled o jejich složení a chuti. A jelikož je výroba tak snadná, lze si mléko připravovat stále dokola – a to i takové druhy, které nebývají běžně na trhu k dostání, například mléko z vlašských ořechů nebo kešu.

Nezmeškejte v akci rostlinný nápoj

Co potřebujete na jejich výrobu?

K domácí výrobě budete potřebovat pouze výkonný mixér (lepší je klasický oproti tyčovému, použít lze však oba) a plátýnko (nejlepší je čistá bavlněná tkanina), přes které budete mléko cedit. Koupit se dá i speciální textilní sáček na výrobu rostlinných mlék, jehož cena začíná na internetu na necelých 60 korunách.

Pokud se plánujete do výroby pustit ve větším, dají se pořídit i užitečné vychytávky, které vám s přípravou pomohou.

  • Existují speciální sady na výrobu rostlinných mlék (jejich cena se pohybuje od pár stovek do cca 1 500 Kč), které obsahují nádobu se zabudovaným filtrem, přes který je možné mléko prakticky cedit.
  • K dostání jsou přímo i speciální výrobníky rostlinných mlék, které však mají vyšší cenu.
  • A využít se dají i multifunkční kuchyňské přístroje, jako jsou například polévkovary.
Muž plní sklenici s ořechovým nápojem ze džbánu Davizro Photography / Shutterstock.com

Recept na domácí ořechové mléko

Suroviny:

Na 1 litr vody budete vždy potřebovat cca 150 g jader ořechů podle vlastní chuti, například mandlí, lískových ořechů nebo vlašských ořechů. Kdyby se vám zdálo mléko mdlé, můžete množství ořechů i přidat a naopak. Mandle, lískové nebo vlašské ořechy neloupejte ze slupky.

Základem pro výrobu jsou namočené ořechy – v nádobě je zalijte vodou, aby byla hladina pár centimetrů nad nimi, a nechte minimálně 8 hodin odležet v lednici, ideálně přes noc. Pokud nemáte tolik časů, můžete si odmáčení urychlit tím, že ořechy ponoříte do teplejší vody – nejméně ale na 2 hodiny. V takovém případě však musíte počítat s méně výraznou chutí a ořechy se budou hůře mixovat.

Návod:

  1. Namočené ořechy slijte a propláchněte pod čistou vodou.
  2. Vložte je do mixéru spolu s litrem vody. Mixujte pár minut při nejvyšších otáčkách, dokud nebude tekutina bílá a co nejvíce jemná, bez větších kousků.
  3. Hotové mléko slijte do jiné nádoby přes plátýnko nebo speciální sáček. Možná ho bude potřeba přecedit víckrát.
  4. Přelijte do čisté uzavíratelné sklenice nebo lahve, skladujte v lednici a spotřebujte do 3–5 dnů. Před konzumací vždy protřepejte – jednotlivé složky mají tendenci se oddělovat.
Ořechový dort s mascarpone
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Ořechový dort s mascarpone

Ořechový dort s mascarpone a kávovou polevou má úžasně lahodnou chuť a bude se vám doslova rozplývat na jazyku. Příprava není nijak zvlášť náročná, zvládnou ji jistě i začínající kuchaři.

Ořechový dort s mascarpone

Pár tipů na závěr:

  • Zbylou drť ořechů nevyhazujte – použijte ji na pečení, do nádivky (sladké i slané), pro dochucení kaše, salátu apod.
  • Ořechové mléko lze dosladit medem, sirupem (agávovým, čekankovým, datlovým) nebo třtinovým cukrem. Zajímavou chuť dodá i skořice, vanilkový extrakt nebo malá špetka soli, kterou do mléka přidejte ještě před mixováním.
  • Se stejným postupem si můžete vyrobit také další rostlinná mléka, třeba makové nebo ovesné. Výroba těchto dvou je navíc mnohem rychlejší, protože tyto suroviny stačí namáčet jen pár hodin.

Zdroj: Elle, Tchibo blog, Zdravavyziva.cz, Zalepsizivot.cz