RÝŽE: Jak ji připravit a proč si pořídit rýžovar?

Žena vaří s dcerou v rýžovaru New Africa / Shutterstock.com

Možná si říkáte, že rýžovar je jen další zbytečný „krám“ do domácnosti. Budete si to však myslet jen do té doby, dokud neochutnáte rýži, která se v něm vařila. Ať už jste milovníci sushi, sypké přílohové rýže nebo toužíte uvařit nějakou specialitu indické kuchyně, díky rýžovaru se předvedete v tom nejlepším světle.

Přečtěte si také

Nemáte čas vařit? Přinášíme 7 bleskurychlých receptů pro ty, kteří chtějí jíst zdravě, chutně, ale věčně nestíhají

Co obsahuje rýže a jaké jsou druhy?

Chutná rýže je skvělým zdrojem komplexních sacharidů, takže tělu doplní energii na delší dobu, a zároveň je i bohatým zdrojem vlákniny a může pomoci vyřešit střevní potíže.

  • Více vlákniny a minerálních látek má přírodní neloupaná rýže, kterou koupíte pod názvem natural nebo taky hnědá rýže. Hodí se do všech zdravých jídelníčků, ale oproti té klasické se výrazně déle vaří.

Nejčastějším druhem v obchodech je tzv. parboiled – bílá, loupaná rýže, která neobsahuje tolik vlákniny a minerálů. Po uvaření je sypká a používá se jako příloha k českým omáčkám nebo do české verze rizota. Basmati rýže také nelepí, je uvařená za deset minut a používá se v asijské kuchyni stejně jako jasmínová rýže. Ta je však po uvaření lepivá, proto se podává nejčastěji s omáčkami a dušeným masem.

K českým jídlům se perfektně hodí rýže parboiled

Kulatá zrna má rýže arborio a carnaroli – obě se pěstují v Itálii a používají se na tradiční italské risotto. Arborio rýže je ještě o něco krémovější a lze z ní připravit různé mléčné rýžové kaše.

Indiánská nebo také divoká rýže pak není tak úplně rýže, nýbrž semeno vodní trávy, které se nicméně při vaření chová podobně jako rýže. Je o něco méně kalorická a hodí se do redukční diety. Při její přípravě je opět potřeba počítat s časem na namáčení a delší dobou varu.

Detail nabírání rýže z rýžovaru Jimmy Vong / Shutterstock.com

Jak vybrat ten nejlepší rýžovar?

Základní rýžovar

Pro menší rodiny bude bohatě stačit základní rýžovar (oblíbený je například Sencor SRM 0600WH), který koupíte za skutečně nízkou cenu do pětistovky. Uvaříte v něm až 450 gramů rýže, což je porce pro čtyři dospělé osoby. Vybaven je odměrkou, špachtlí, protiskluzovými nožkami a vyjímatelnou nádobou pro snadnou údržbu. Pokud vaříte rýži jen občas, budete s tímto jednoduchým přístrojem maximálně spokojeni.

SAGE

Pokročilý rýžovar

O mnoho více umí uživatelsky skvěle hodnocený rýžovar SAGE BRC600 (Planeo Elektro, 2 990 Kč), který nejen že uvaří rýži a disponuje speciální funkcí pro přípravu rizota a přípravu omáček nebo opékání potravin, ale lze jej využívat i jako parní hrnec. Po dovaření se přepne do režimu udržování teploty, takže můžete směle vyrazit do města a vrátit se k hotovému jídlu. Parní koš i nádoba na rýži je vyndavací a snadno se udržuje. Díky svému víceúčelovému použití je ideální do malých i velkých kuchyní, ale i na chaty a chalupy.

A pokud to myslíte se zdravým životním stylem opravdu vážně, investujte do rýžovaru Lauben Low Sugar Rice Cooker 1500AT (2 200 Kč), který umí díky jedinečné technologii separovat sacharidy a snížit kalorickou hodnotu jídla. I při nízkosacharidové dietě si tak můžete pochutnat na kopečku rýže, připravíte s ním však i různé kaše či všechny druhy luštěnin.

Nezapomeňte na ochucení

Jak snadno ochutit rýži?

Rýže nemusí být jen nudný bílý kopeček slané chuti. Přidáním koření můžete úplně změnit ráz celého jídla – troška kurkumy, zázvoru nebo garam masaly vás přenese na skok do Indie, chutě východní Asie zase dosáhnete díky citronové trávě a šťávě z citrusů.

Můžete zkusit naservírovat rýži netradičně i k pečenému masu – stačí do ní přidat prolisovaný česnek a smaženou cibulku. Našim chutím je blízký i rozmarýn nebo oregano. A do sladkých variací se zase skvěle hodí skořice, kardamom či hřebíček.

S kuřecím půjde skvěle dohromady
  • Na vyšší stupeň pak posunete klasickou rýži, když předem na pánvi na troše másla osmahnete nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu s kari kořením. Poté do ní postupně přidáte rýži, kterou necháte trochu připéct dohněda. O tyto křupavé kousky ze dna pánve se v kuchyni strhne lítý boj.
  • Barevná kořeněná rýže se zeleninou je i skvělá příloha k pečenému kuřeti nebo kouskům grilovaného masa naložených v kořeněném jogurtu.