Konec rozvařené rýže! Zjistěte, proč si za pár stovek pořídit rýžovar

Umíte si připravit dokonalou rýži i doma? Canva

Možná si říkáte, že rýžovar je jen další zbytečný „krám“ do domácnosti. Budete si to však myslet jen do té doby, dokud neochutnáte rýži, která se v něm vařila. Ať už jste milovníci sushi, sypké přílohové rýže nebo toužíte uvařit nějakou specialitu indické kuchyně, díky rýžovaru se předvedete v tom nejlepším světle.

Přečtěte si také

Jak koronavirus ovlivnil nákupy? Mnoho zákazníků začalo dávat přednost samoobslužným úsekům
Jak koronavirus ovlivnil nákupy? Mnoho zákazníků začalo dávat přednost samoobslužným úsekům

Není rýže jako rýže

Chutná rýže je skvělým zdrojem komplexních sacharidů, takže tělu doplní energii na delší dobu, a zároveň je i bohatým zdrojem vlákniny a může nám pomoci vyřešit střevní potíže.

  • Více vlákniny a minerálních látek má přírodní neloupaná rýže, kterou koupíte pod názvem natural, nebo taky hnědá rýže.
  • Rýže natural se hodí do všech zdravých jídelníčků, ale oproti té klasické se výrazně déle vaří.

Nejčastějším druhem v obchodech je ovšem tzv. parboiled – bílá, loupaná rýže, která neobsahuje tolik vlákniny a minerálů. Po uvaření je sypká a používá se jako příloha k českým omáčkám nebo do české verze rizota. Basmati rýže také nelepí, je uvařená za deset minut a používá se v asijské kuchyni stejně jako jasmínová rýže. Ta je však po uvaření lepivá, proto se podává nejčastěji s omáčkami a dušeným masem. 

K českým jídlům se perfektně hodí rýže parboiled

Kulatá zrna má rýže arborio a carnaroli – obě se pěstují v Itálii a používají se na tradiční italské risotto. Arborio rýže je ještě o něco krémovější a lze z ní připravit různé mléčné rýžové kaše. 

Indiánská nebo také divoká rýže pak není tak úplně rýže, nýbrž semeno vodní trávy, které se nicméně při vaření chová podobně jako rýže. Je o něco méně kalorická a hodí se do redukční diety, při její přípravě je opět potřeba počítat s časem na namáčení a delší dobou varu.

Jaký rýžovar si pořídit?

Pro menší rodiny bude bohatě stačit základní rýžovar (oblíbený je například Sencor SRM 0600WH), který koupíte za skutečně nízkou cenu. Uvaříte v něm až 450 gramů rýže, což je porce pro čtyři dospělé osoby. Vybaven je odměrkou, špachtlí, protiskluzovými nožkami a vyjímatelnou nádobou pro snadnou údržbu. Pokud vaříte rýži jen občas, budete s tímto jednoduchým přístrojem spokojeni.

Rýžovar nyní koupíte i v Lidlu

Pokud chcete investovat

O něco více umí velmi dobře hodnocený rýžovar Tefal RK102811, který nejen že uvaří rýži a různé druhy cereálních kaší, ale lze jej využívat i jako parní hrnec. Po dovaření se přepne do režimu udržování teploty, takže můžete směle vyrazit do města a vrátit se k hotovému jídlu. Parní koš i nádoba na rýži je vyndavací a snadno se udržuje.

A pokud to myslíte se zdravým životním stylem opravdu vážně, investujte do rýžovaru Lauben Low Sugar Rice Cooker 1500AT, který umí díky jedinečné technologii separovat sacharidy a snížit kalorickou hodnotu jídla. I při nízkosacharidové dietě si tak můžete pochutnat na kopečku rýže, připravíte s ním však i různé kaše či všechny druhy luštěnin.

Rýže je ideální surovinou pro přípravu pestrého zástupu pokrmů Trista Chen / Pexels

Jak snadno ozvláštnit rýži?

Rýže nemusí být jen nudný bílý kopeček slané chuti. Přidáním koření můžete úplně změnit ráz celého jídla – troška kurkumy, zázvoru nebo garam masaly vás přenese na skok do Indie, chutě východní Asie zase dosáhnete díky citronové trávě a šťávě z citrusů. 

Můžete zkusit naservírovat rýži netradičně i k pečenému masu – stačí do ní přidat prolisovaný česnek a smaženou cibulku. Našim chutím je blízký i rozmarýn nebo oregano. A do sladkých variací se zase skvěle hodí skořice, kardamom či hřebíček.

  • Na vyšší stupeň pak posunete klasickou rýži, když předem na pánvi na troše másla osmahnete nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu s kari kořením.
  • Poté do ní postupně přidáte rýži, kterou necháte trochu připéct dohněda. O tyto křupavé kousky ze dna pánve se v kuchyni strhne lítý boj.
  • Barevná kořeněná rýže se zeleninou je skvělá příloha k pečenému kuřeti nebo kouskům grilovaného masa naložených v kořeněném jogurtu.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz