Jak na správnou přípravu ryb? 4 nejčastější chyby, které děláme v kuchyni

Opečená makrela na dřevěném stole In Green / Shutterstock.com

Připravte si k večeři čerstvou rybu. Chutné a zdravé rybí maso je ideálním adeptem na pohoštění celé rodiny – tedy když víte, jakým chybám se vyhnout. Máme pro vás nejdůležitější rady, kterých se držet při přípravě ryb.

Přečtěte si také

V Tokiu doručuje jídlo robot: Uber zde testuje chytré samořízené vozítko

Sladkovodní ryby. Nejen, že si na nich pochutnáte, navíc tělu dodají zdravé tuky a živiny. Právě to je důvod, proč chutný rybí oběd nebo večeři neznehodnotit chybami při přípravě – ať už si děláte zálusk na tresku, lososa, pstruha, tuňáka nebo snad starého dobrého kapra.

1. Pozor na rozmrazování

Kvalitní ryba na stole? Dejte vždy přednost té čerstvé. Pokud však máte mraženou, nevadí – vsaďte ovšem na kvalitní kus a dbejte opatrnosti při rozmrazování. Častou chybou je rozmrazení rybího masa v horké vodě nebo při pokojové teplotě. Nevhodná je také mikrovlnná trouba.

Jak tedy na to, abyste o lahodné maso nepřišli? Vložte rybu do sáčku a následně do studené vody. V misce s ní nechte rybu povolit – pokud ale rozmrazujete dostatečně dopředu, pak misku s vodou a rybou umístěte do lednice, kde maso pomalu a šetrně povolí.

Pro svěží a lehký oběd kupujte ryby v akci

2. Šup s rybou na pánev

Klíčem ke správné úpravě rybího masa je tajemství šéfkuchařů – tedy pořádně rozpálená pánev. Jakmile se pánev dobře nahřeje, teprve pak je čas přidat tuk. Na rozpálenou pánev s tukem můžete dát maso kůží dolů, díky tuku se ryba nepřichytí. Nechte maso kůží dolů propéci a až nakonec můžete na pánvi nechat dojít obrácené maso.

Proč je to důležité? Bez rozehřátí maso postupně pustí šťávu, která se přichytí, kvůli čemuž se i ryba snadno přichytne a rozpadne se – a uznejte, to by byla škoda. S tím souvisí také další častá chyba – lidé odstraňují kůži, přestože právě ona drží křehké maso pohromadě, a vy ho tak můžete snadno a rychle upravit.

Tip: S čím podávat rybu? Namísto brambor nakrájejte kedlubny, krátce je povařte, a následně smíchejte s osmahnutou cibulkou, lžicí hořčice a kurkumou. Takto připravené kedlubnové „brambůrky“ opečte dozlatova. Chutná příloha vás překvapí!

Smažený lososový steak s brambory a zeleninou na dřevěném stole Jacek Chabraszewski / Shutterstock.com

3. Sůl jako nepřítel

Solíte ryby předem? Právě to je chyba – rybí maso totiž kvůli soli nasákne tekutinu a při přípravě se spíš dusí. Pokud se chcete vyhnout blátivému kousku na talíři, solte až na samotný závěr.

Nebojte se použít kvalitní sůl z mlýnku – nebo klidně tu hrubozrnnou. Právě naturální a kvalitní sůl dodá rybě tu správnou chuť – proto není potřeba sahat po výrazném koření. Vystačíte si s čerstvými bylinkami, olivovým olejem a kapkou citronové šťávy. A jaké bylinky si s rybím masem notují? Třeba rozmarýn, kopr, petrželka či oblíbený citronový tymiánek.

4. Blesková příprava

Další chybou při přípravě ryb je příliš dlouhá úprava. Maso by se mělo připravit rychle. Máte filé? Stačí šest minut na straně s kůží a tři minuty na vypnuté pánvi na opačné straně. Vše záleží na výšce masa. Pokud chcete upravit celou rybu, pak ji opečte z každé strany, stačí 3 až 4 minut.

A rada na závěr? Šup s rybou do předehřáté trouby na 55 stupňů, kde ji nechte nakonec pár minut odpočinout. Šťavnaté maso potěší a nakrmí celou rodinu.