Nepečené cukroví, které zvládne úplně každý: Recept na vosí hnízda a kuličky z ovesných vloček

Recepty na nepečené vánoční cukroví Canva

Také letos nestíháte péct cukroví? Nebo jste ho napekli, ale vypadá to, že se po něm země slehla? Nevadí, s nepečeným cukrovím není nic ztraceno – hotové ho budete mít za méně jak půlhodinku, a navíc si na něm pochutná celá vaše rodina. Pustit se do něj můžete klidně těsně před Štědrým dnem a přidělat ho kdykoli zmizí z vánoční tabule.

Přečtěte si také

Omeleta, rizoto, koláč a cheesecake za pár minut v mikrovlnce? Jde to!
Omeleta, rizoto, koláč a cheesecake za pár minut v mikrovlnce? Jde to!

Vosí hnízda

Vosí hnízda neboli včelí úly patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví – a není divu. Jemné rumové těsto se rozplývá na jazyku a skvěle se doplňuje s lehkým máslovým krémem. Jeho příprava je navíc rychlá a snadná.

Kdo včelí úly ale někdy připravoval, moc dobře ví, že ne vždy se každý kousek povede. A právě proto pro vás máme osvědčený recept na výborná vosí hnízda, která vám jen tak nepopraskají.

Ingredience na těsto:

  • 220 g moučkového cukru
  • 240 g najemno rozemletých piškotů
  • 135 g změklého másla
  • 3 lžíce kakaa na vaření
  • 4 lžíce rumu
  • 3 lžíce mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru

Ingredience na náplň:

  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g změklého másla
  • 50 g mletých ořechů
  • polévková lžíce rumu

Máslo v akci se na cukroví bude hodit

Postup:

Smíchejte všechny ingredience na těsto a pořádně je zpracujte rukama – směs pak můžete nechat krátce odležet v lednici. Mezitím si připravte náplň smícháním měkkého másla, ořechů, moučkového cukru a rumu. Poté se pusťte do tvarování hnízd. Malé množství těsta vtlačte prsty do rozevírací formičky a důlek na náplň udělejte druhou stranou vařečky. Pak už jen úl naplňte lžičkou či pístovou zdobičkou a přiklopte piškotem.

Kuličky z ovesných vloček Canva

Nepečené cukroví z ovesných vloček

Ovesné kuličky s rozinkami patří mezi to nejjednodušší cukroví vůbec. Do jeho přípravy můžete navíc bez obav zapojit i děti – jen pozor na uždibování, ať vám vůbec nějaké těsto zbyde na kuličky.

Ingredience:

  • 250 g jemných vloček
  • 125 g másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 40 g mletých ořechů
  • 40 g rozinek nebo sušených brusinek
  • 1–2 lžíce medu
  • 3–4 lžíce rumu
  • trochu kakaa na vaření
  • kokos na obalení kuliček

Postup:

Nejdříve nasucho na pánvi opražte ovesné vločky – dejte si ale pozor, aby se nepřipálily. Poté je ve velké míse smíchejte se všemi surovinami a vložte na hodinu do lednice. Z odleželého těsta nakonec vytvarujte kuličky, které obalte ve strouhaném kokosu.

Přejeme dobrou chuť!

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz