Jaká vůně nesmí o Vánocích v kuchyni chybět? Přece ta, která se line ze sáčku s perníkovými kořením. Zkuste si letos namíchat a umlít vlastní směs – bude mnohem lepší než ta kupovaná a můžete si přesně určit její složení. A bude vonět mnohem více! V jakém poměru jednotlivé druhy koření přidávat a kde všude lze perníkové koření využívat? To i další tipy na přípravu najdete v našem článku.
Výhodou vlastní přípravy perníkové směsi je především fakt, že čerstvě mleté koření je mnohem více aromatické a chutnější než to, které se dá koupit již pomleté.
Můžete si ho vždy připravit pouze určité množství a máte také kontrolu nad jeho složením, které si můžete upravovat přesně podle svých preferencí. U kupovaných směsí bohužel nikdy nevíte, kde a za jakých podmínek bylo koření skladováno a jak dlouho již je umleto.
Základ perníkového koření tradičně tvoří skořice, hřebíček, badyán, kardamom, nové koření, muškátový oříšek a anýz. Často se přidává také koriandr, zázvor, pepř, fenykl, pravá vanilka i citronová nebo pomerančová kůra.
Kromě výrazné vůně a chuti má toto vánoční koření mnoho blahodárných účinků na naše zdraví a často se využívá také při aromaterapii. Skořice, hřebíček a zázvor mají antibiotické a protizánětlivé účinky a spolu s novým kořením a anýzem mají příznivý vliv na naše zažívání, napomáhají správné funkci trávicího traktu, jsou účinné při léčbě nachlazení, podporují imunitu a patří mezi koření, které prohřívá.
Skořice a vanilka jsou také známým afrodisiakem. Koriandr a kardamom zase účinně působí proti bolestem hlavy, pomáhají při únavě a pozitivně ovlivňují nervovou soustavu – přispívají k lepší náladě a psychické pohodě.
Kupte se slevou Koření Skořice mletá Vitana.
Podle připravovaného množství můžete za jeden díl považovat třeba čajovou nebo polévkovou lžíci. Všechny níže uvedené suroviny používejte v namleté či nadrcené formě.
Tvrdé celé druhy koření, jako je hřebíček, kardamom, nové koření, skořice apod., můžete před namletím krátce osmahnout na pánvi (po dobu 2–3 minut). Tím se uvolní obsažené esenciální oleje a koření bude aromatičtější. Navíc trochu zkřehne a bude se vám lépe drtit.
Koření by mělo být vždy co nejjemnější. K namletí lze používat ruční mlýnek, hmoždíř (obchodech lze vybírat z keramických, granitových, bambusových nebo dřevěných) i sekáček na potraviny. Pokud budete využívat poslední zmíněný, vždy volte takový, který zvládá potraviny také jemně drtit (při nákupu proto vždy sledujte parametry produktů a to, zda jsou na drobnější mletí přizpůsobené).
Kupte se slevou Hmoždíř Toro.
Hotovou směs perníkového koření skladujte v dobře uzavřené, skleněné nádobě, ideálně z tmavého skla. Doporučujeme také zapisovat si během přípravy použité druhy koření a jejich množství. Až budete příště zkoušet jiné kombinace, budete se mít čím řídit.
Perníkové koření využijete nejen na pečení perníčků, klasických perníků na plech nebo různých sušenek. Kapku vánoční atmosféry přidá také šálku svařeného vína, cappuccina nebo latté, černému čaji, kaši či jogurtu. Výborné je například i na vepřové a v kombinaci se švestkami nebo povidly s ním vykouzlíte skvělou švestkovou omáčku k pečenému či grilovanému masu.