Mnoho lidí netuší, jaký je rozdíl mezi kokosovým mlékem a kokosovou smetanou v kuchyni

Kokosové mléko, voda či smetana. Víte, jak je rozeznat a jak s nimi pracovat v kuchyni? Canva

Kokosové mléko je pro mnohé lidi stále ještě velká neznámá. Jeho netradiční chuť může leckoho překvapit, ale také zastrašit. Když ovšem zvolíte vhodné recepty, garantujeme vám, že budete králem kuchyně, a navíc do svého jídelníčku dodáte superpotravinu, která má mnohé blahodárné účinky na vaše zdraví. 

Přečtěte si také

Zásoby dešťové vody na zahradě: K čemu všemu ji využít a jak o ni správně pečovat?
Zásoby dešťové vody na zahradě: K čemu všemu ji využít a jak o ni správně pečovat?

Co je to kokosové mléko?

Pokud neznáte kokosové mléko, mohla by se vám vybavit bílá voda, co má „chutnat po kokosu“. A nejste tak daleko od pravdy – není to však vždy voda ani klasické mléko.

V obchodě se navíc můžete setkat s mnohými názvy, které by vás mohly zmást. Například kokosová voda, kokosový krém či smetana. Co tedy na kokosovou buchtu či do asijské směsi koupit? Pojďme si v tom udělat jasno.

Kokosová voda

Jedná se o tekutinu, která se nachází uvnitř mladého ořechu. Obsahuje mnoho důležitých látek, a v poslední době se stále častěji označuje coby nový „izotonický a sportovní nápoj“. Její složení je bohaté na antioxidanty, je přirozeně bez tuku a pomáhá k mnoha metabolickým procesům v těle. Říká se jí také voda života.

Zdravý, moderní nápoj? Pohlídejte si ho v akci

Kokosové mléko

Jedná se o hustou tekutinu, která vzniká rozmělněním dužniny zralého (hnědého) ořechu s vodou. Kokosové mléko je tučné a velmi hutné, některé druhy s vyšším procentem podílu tuku se mohou používat také v cukrářské výrobě. Nejčastěji se nicméně využívá v asijské kuchyni pro zahušťování omáček, do pečení nebo pro výrobu tradičních indických nápojů.

Kokosový krém (smetana)

Kokosový krém nebo též kokosová smetana je stejný produkt pouze s jiným názvem. Jde o hmotu, která vzniká při výrobě kokosového mléka. Při rozmělnění dužniny s vodou se po přecezení nechá tato tekutina odstát. Na povrchu se vytvoří hustá, tučná smetanová vrstva, která se od zbytku tekutiny oddělí. Tím vznikne kokosová smetana a kokosové mléko.

Kokosová smetana je hutnější, tučnější a krémovější. Hodí se zejména k přípravě nejrůznějších krémů a „šlehaček“ a pro vegany a vegetariány je to ideální náhrada do dezertů. Rozdíl mezi kokosovým mlékem a smetanou je tedy v obsahu tuku a hustotě.

Kokosová mléka se hodí na vaření či pečení, vykouzlit z nich však lze i chutný nápoj Alexander Mils / Pexels

Kokosové mléko se výborně chodí do asijské kuchyně. Pokud tedy chcete obměnit svůj stávající jídelníček, doporučíme vám skvělou rychlovku, kterou si podmaníte všechny členy domácnosti.

Asijsko-indická směs s kokosovým mlékem

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 3 ks kuřecích prsou
  • 1 červenou papriku kapii
  • 15 cm pórek
  • 1 cibuli
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • šťávu z půlky citronu
  • 2 lžičky kari
  • ½ lžičky sušeného zázvoru
  • 1 lžičku soli
  • 1 kokosové mléko (např. vítěz našeho testování AROY-D)

Příloha: rýžové nudle, vaječné čínské nudle nebo rýže

Nejen na Asii se kuře vždy hodí

Postup: Na kokosovém oleji osmahněte kuřecí prsa na nudličky, přidejte na plátky nakrájenou cibuli a červenou papriku, nechte cca 5 minut na prudkém ohni osmahnout a poté zasypte kořením a přidejte sůl. Po dalších 5 minutách přidejte pór nakrájený na kolečka a zalijte kokosovým mlékem.

Nechte 2 minuty prohřát a přidejte citronovou šťávu – doporučujeme nejprve část a postupně po ochutnání přidávat dál. Servírujte s vybranou přílohou. Tento oběd je naprosto famózní, a hlavně zdravý a velmi rychlý – hotovo budete mít za 30 minut.

Asijsko-indická směs s kokosovým mlékem vás okouzlí chutí exotika Pixabay

Pochutnali jste si na asijské kuchyni, ale rádi byste si dopřáli ještě něco sladkého? Pokud vás vůně kokosu stále láká, vyzkoušejte náš další rychlý recept na luxusně vláčnou, kokosovou buchtu.

Luxusní kokosová buchta

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • špetku soli
  • 1 hrnek strouhaného kokosu

Levná vajíčka se v domácnosti neztratí

Kupte se slevou Vejce M.

Porovnat slevy

Postup: Celá vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, poté přidejte všechny další ingredience, pořádně smíchejte a vylijte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný olejem a vysypaný moukou.

Pečte na 180 stupňů cca 40 minut. Povrch buchty bude mírně zlatavý. Nechejte vychladnout. Pokud byste chtěli ozdobit, můžete polít rozpuštěnou čokoládou, kterou navrch ještě posypte kokosem.

Kokosová buchta je jedním z mnoha dezertů, kterých se nebudete moct nabažit Canva

Ať už jste v kuchyni v používání kokosového mléka zběhlí, nebo jste úplnými nováčky, doporučujeme vyzkoušet naše recepty, které vám nádherně provoní domácnost jeho exotickou vůní.

Kokosové mléko však můžete využít skoro všude tam, kde běžně používáte to kravské. Zkuste si jej dát třeba do kávy, nastavte s ním čokoládu na dezerty, upečte si sušenky nebo zjemněte mrkvovou či dýňovou polévku. Uvidíte, že s ním nešlápnete vedle.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz