1/0
Chcete připravit dezert, který ohromí každého, a přitom vám nezabere spoustu času? Vyzkoušejte ořechovou roládu s banánem – je to přesně to pravé! Ať už chystáte rodinnou sešlost, klidný víkend nebo vás přepadla chuť na něco sladkého, tenhle recept je tou správnou volbou. Stačí nachystat suroviny, zapnout troubu a pustit se do toho.
Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si plech o velikosti 40 × 30 cm a vyložte ho pečicím papírem.
V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé a nadýchané pěny – zabere to přibližně 5 minut.
Do vaječné směsi přidejte rozmačkaný banán. Poté opatrně vmíchejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Nakonec do těsta zapracujte nasekané vlašské ořechy a vše důkladně promíchejte.
Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech a pečte 10–15 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu.
Upečený plát opatrně přendejte na čistou utěrku posypanou moučkovým cukrem. Odstraňte pečicí papír a plát i s utěrkou pevně zarolujte. Nechte takto zcela vychladnout.
Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem. Poté přidejte mascarpone a šlehejte dohladka, až vznikne jemný krém.
Po vychladnutí korpus rozviňte, rovnoměrně rozetřete připravený krém a na jeden okraj položte oloupané banány s rovnými konci (případně je zarovnejte).
Roládu znovu pevně stočte a vytvarujte. Zabalte roládu do potravinové fólie a nechte ji v chladničce alespoň 2 hodiny odpočinout, aby se chutě propojily a roláda dobře zpevnila.
Líbil se vám recept Ořechová roláda s banánem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.