Závin se špenátem a nivou

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Cena: 24 Kč
Redakce Kupi.cz
17. června
Závin se špenátem a nivou nakrájený na jednohubky naskládaný na sebe na dřevěném prkénku. Ilustrační foto: Cesarz / Shutterstock.com

Závin se špenátem a nivou je výborné jídlo, které potěší nejen milovníky listového těsta, ale i fanoušky sýru s modrou plísní. S jeho přípravou oslníte na jakémkoli posezení s přáteli, rodinné večeři nebo jako efektní předkrm na slavnostní příležitosti. Užívejte si každý kousek tohoto křupavého zázraku se špenátovou náplní, který se stane hvězdou vašeho menu a s lehkostí zapůsobí na každého strávníka. Dobrou chuť!

Recept závin se špenátem a nivou vás vyjde na 2 Kč za 1 porci. 12 porcí připravíte za 24 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 24 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Předehřejte troubu na 200 °C. Vyhřátá trouba zajistí křupavou kůrku na těstě.


  • 2

    Na pánvi rozpustíme máslo a lehce orestujeme česnek nakrájený na plátky, s případným přidáním chilli. Dejte pozor, ať česnek nezhnědne.


  • 3

    Přidejte špenát a míchejte, dokud není rozmražený. Poté přilijte smetanu, přidejte sůl a nechte směs zhoustnout. Nechte mírně vychladnout.


  • 4

    Rozdrobenou nivu přidejte do špenátové směsi a jemně promíchejte.


  • 5

    Rozválejte těsto na obdélník a rovnoměrně na něj rozetřete špenátovou směs. Srolujte do role a přeneste na plech s pečicím papírem.


  • 6

    Povrch závinu potřete rozšlehaným vejcem pro hezkou zlatavou barvu při pečení.


  • 7

    Pečte 25–30 minut, dokud těsto není zlatavé.


  • 8

    Po vyjmutí nechte závin vychladnout na pár minut, aby se dobře krájel. Následně nakrájejte a podávejte.


Zajímavé tipy
  • Vyzkoušejte přidat sušená rajčata nebo opečené žampiony.
  • Pokud nejste milovníky nivy, vyzkoušejte feta sýr nebo goudu. Hlavně ať je chuť dle vašeho gusta!
  • Záviny chutnají skvěle i studené, takže jsou ideální na svačinu na druhý den.
  • Místo velkého závinu můžete před pečením nohavici nakrájet na malé kousky a vytvořit si tak lahodné jednohubky.
  • Vyzkoušejte také závin s vaječnou náplní nebo česnekové trojúhelníky podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Závin se špenátem a nivou? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.