1/0
Kynutý makový závin podle food bloggerky Míši Landové je vždy vynikající. Většina z nás ho má spojený s návštěvami u babičky, od ní nám vždycky chutnal nejvíc. Upéct makový závin přitom není žádná věda a určitě to bez problémů zvládnete i vy. Tak si připravte všechny potřebné ingredience a jdeme na to!
Mléko přiveďte k varu, přisypte mletý mák a za stálého míchání chvíli povařte.
Poté sundejte z plotny, přidejte cukr a promíchejte. Nechte směs vychladit.
Do zchladlé směsi přidejte piškotové drobečky, citronovou kůru a rum podle chuti. Náplň by měla mít krémovou konzistenci, aby šla roztírat.
Připravte si kvásek. Do vlažného mléka dejte cukr, rozdrobené droždí a nechte kvásek vzejít. Obě mouky prosejte do mísy. Máslo rozpusťte (nemusí být v tekutém stavu, stačí hodně změklé).
Do vzešlého kvásku přidejte žloutek a promíchejte. Kvásek přilejte k mouce a začněte zpracovávat těsto.
Po chvilce přidejte máslo a vypracujte hladké, nelepivé těsto. To pak rozdělte na 2 bochánky a nechte je pod utěrkou na teplém místě asi 30 minut odpočinout.
Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.
Bochánek těsta rozválejte na tenkou placku. Rovnoměrně ji potřete polovinou makové náplně a zaviňte. Zamotaný závin přeneste na plech. Stejně postupujte i u druhého bochánku. Záviny nechte na plechu 10–15 minut odpočinout a pak je potřete rozšlehaným vejcem.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut. Poté snižte teplotu na 160 °C a dalších 15–20 minut dopékejte. Upečený závin nechte vychladnout a před servírováním lehce pocukrujte.
Líbil se vám recept Kynutý makový závin podle Míši Landové? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.