Kynutý makový závin podle Míši Landové

Čas přípravy: 2 hod
Obtížnost: Střední
Cena: 84 Kč
Redakce Kupi.cz
13. února
Kynutý makový závin Ilustrační foto: AnikonaAnn / Shutterstock.com

Kynutý makový závin podle food bloggerky Míši Landové je vždy vynikající. Většina z nás ho má spojený s návštěvami u babičky, od ní nám vždycky chutnal nejvíc. Upéct makový závin přitom není žádná věda a určitě to bez problémů zvládnete i vy. Tak si připravte všechny potřebné ingredience a jdeme na to!

Recept kynutý makový závin podle Míši Landové vás vyjde na 7 Kč za 1 porci. 12 porcí připravíte za 84 Kč.

Ingredience

Maková náplň

Kynuté těsto

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 84 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

Maková náplň

  • 1

    Mléko přiveďte k varu, přisypte mletý mák a za stálého míchání chvíli povařte.

  • 2

    Poté sundejte z plotny, přidejte cukr a promíchejte. Nechte směs vychladit.

  • 3

    Do zchladlé směsi přidejte piškotové drobečky, citronovou kůru a rum podle chuti. Náplň by měla mít krémovou konzistenci, aby šla roztírat.

Kynuté těsto

  • 1

    Připravte si kvásek. Do vlažného mléka dejte cukr, rozdrobené droždí a nechte kvásek vzejít. Obě mouky prosejte do mísy. Máslo rozpusťte (nemusí být v tekutém stavu, stačí hodně změklé).

  • 2

    Do vzešlého kvásku přidejte žloutek a promíchejte. Kvásek přilejte k mouce a začněte zpracovávat těsto.

  • 3

    Po chvilce přidejte máslo a vypracujte hladké, nelepivé těsto. To pak rozdělte na 2 bochánky a nechte je pod utěrkou na teplém místě asi 30 minut odpočinout.

  • 4

    Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.

  • 5

    Bochánek těsta rozválejte na tenkou placku. Rovnoměrně ji potřete polovinou makové náplně a zaviňte. Zamotaný závin přeneste na plech. Stejně postupujte i u druhého bochánku. Záviny nechte na plechu 10–15 minut odpočinout a pak je potřete rozšlehaným vejcem.

  • 6

    Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut. Poté snižte teplotu na 160 °C a dalších 15–20 minut dopékejte. Upečený závin nechte vychladnout a před servírováním lehce pocukrujte.

Zajímavé tipy

Líbil se vám recept Kynutý makový závin podle Míši Landové? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.