Připravte si lahodný skořicový pletenec, který provoní celý váš domov a potěší každého u stolu. I když je příprava trochu náročnější, výsledek rozhodně stojí za to – měkké těsto, voňavá skořice a krásný vzhled pleteného pečiva udělají dojem na každého!
Do mísy prosejte hladkou mouku a udělejte do ní důlek.
Přidejte rozdrobené droždí, cukr a zalijte mlékem.
Promíchejte a nechte chvíli pracovat kvásek.
Poté přidejte vejce, sůl a máslo.
Suroviny důkladně smíchejte a zapracujte do hladkého, středně tuhého těsta.
Následně kouli těsta nechte kynout někde v teple mimo průvan. Postačí i 30 minut.
Vykynuté těsto znovu propracujte hnětením na podložce.
Pak ho rozdělte na poloviny a z každé vyválejte plát o velikosti 30 × 40 cm asi 0,5 cm silný.
Z vykynuté dávky těsta budete mít ve výsledku dva pletence.
Nyní si připravte náplň, se kterou potřete plát těsta. Okraje nechte volné, aby se těsto dobře srolovalo a z delší strany plát srolujte jako roládu.
Poté roládu podélně rozřízněte na poloviny, ale na jednom z okrajů nedořízněte až do konce, aby půlky držely u sebe.
Ze dvou takto vzniklých pramenů spleťte cop a nakonec stočte do kruhu a protilehlé konce slepte.
Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 10 minut kynout.
Pak vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut.
Upečené pletence nechte vychladnout a na závěr posypejte moučkovým cukrem.
Líbil se vám recept Skořicový pletenec? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.