Domácí bramboráky

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Cena: 28 Kč
Redakce Kupi.cz
10. října 2023
Bramboráky naskládané na bílém talíři Kupi.cz

Bramboráky se vám budou hodit, pokud vám dochází fantazie, co vařit k obědu nebo k večeři. Jde totiž o gurmánský zázrak doslova z ničeho. Stačí vám kuchyňský robot nebo obyčejné struhadlo, a kromě moučných brambor ingredience, které má doma každý.

Recept domácí bramboráky vás vyjde na 7 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 28 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 28 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Brambory oloupejte a omyjte pod studenou vodou.

  • 2

    Poté je postupně nastrouhejte. Abyste nemuseli použít tolik mouky, existuje jednoduchý fígl: půlku brambor nastrouhejte na hrubším struhadle a druhou na co nejjemnějším.

  • 3

    Nechte brambory chvíli odležet (stačí 10 min), aby se z nich uvolnila voda, a poté ji z mísy odstraňte.

  • 4

    Do mísy s bramborami postupně přidejte 2 celá vejce, prolisované stroužky česneku a promíchejte.

  • 5

    Přidejte majoránku a podle potřeby i jiné koření, které máte rádi. V obchodech se dají koupit i směsi koření na bramboráky, jen si dejte pozor, jestli obsahují i sůl (tu v takovém případě již nepřidávejte).

  • 6

    Postupně přidejte mouku.

  • 7

    Jakmile bude mít těsto vhodnou konzistenci a vůni (má vonět po česneku a majoránce), můžete si připravit pánev a olej na smažení.

  • 8

    Na široké pánvi na středním plameni zahřejte olej. Do něj ideálně naběračkou dávejte těsto a spodkem naběračky (nebo lžicí) z něj tvarujte co nejtenčí placku, která bude po celém obvodu pánve.

  • 9

    Opečte z obou stran dozlatova. Hotové bramboráky pokládejte na talíř a přebytečný tuk z nich odstraňte kuchyňským ubrouskem.

Zajímavé tipy
  • Doporučujeme moučné brambory (varný typ C – brambory na pyré). Při vaření tento typ brambor měkne a křehne. Brambory typu C jsou moučné a obsahují nejvíce škrobu ze všech tří typů – a právě škrob je skvělým pojivem v těstech.
  • Ti, kteří chtějí zdravější variantu, mohou nahradit klasickou mouku tou rýžovou.
  • Bramboráky se dají jíst samostatně, s kysaným zelím a uzeným masem, případně do nich můžete zabalit směs vepřového masa s pikantní omáčkou. Báječně chutnají i plněné hermelínem nebo syrečky.

Líbil se vám recept Domácí bramboráky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.