Houby s octem

Časová náročnost: 1 hod 15 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Houby s octem ve skleničce, postavené na oválném, dřevěném, krájecím prkénku. Ilustrační foto: Svetlana Monyakova / Shutterstock.com

Nakládané houby s octem jsou v České republice poměrně oblíbené a pojí se s nimi dlouholetá tradice. Tento způsob skladování využívaly již naše babičky, a tak není divu, že co houbař, to jiná receptura na přípravu nálevu. V tomto receptu jsme použili jemný nálev, tak ho pojďte s námi vyzkoušet.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1
    Houby si očistíme, nakrájíme a alespoň 5 minut je předvaříme v osolené vodě.
  • 2
    Poté je propláchneme studenou vodou a vložíme do sklenic.
  • 3
    Dále si z 1 l vody, 1/4 litru octa, soli, sladidla a cukru připravíme nálev.
  • 4
    Nálev přivedeme k varu a po krátkém probublání slijeme do sklenic s připravenými houbami.
  • 5
    Na závěr houby sterilujeme ve vodě o teplotě 90 °C po dobu alespoň 20 minut.
  • 6
    Hotové houby s octem skladujeme v temnu a chladu.
Tip

Do skleniček se také může přidat nakrájená cibulka, pálivé papričky nebo stroužky česneku.

Líbil se vám recept Houby s octem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.