1/0
Jestli patříte mezi milovníky máku, nadýchaných tvarohových dezertů a ovocných chutí, tahle lahůdka vás rozhodně nezklame. Spojuje to nejlepší z makového koláče a krémového cheesecaku, přičemž svěží rybízový džem dodává celému dezertu příjemně ovocný nádech. Výsledek? Dokonalý moučník, který potěší nejen vás, ale i vaše hosty. Tak neváhejte a pojďme se pustit do pečení!
Předehřejte troubu na 170 °C. Dortovou formu o průměru 22 cm vyložte na dně pečicím papírem.
Rozdrťte máslové sušenky – buď v mixéru, nebo v sáčku pomocí válečku. Smíchejte je s rozpuštěným máslem a směs rovnoměrně upěchujte na dno formy. Vložte do trouby a pečte 10 minut.
V míse smíchejte tvaroh, mascarpone, cukr a vanilkový extrakt. Postupně přidávejte vejce, následně přidejte mletý mák a mléko. Vše vyšlehejte do hladkého krému.
Makový krém nalijte na předpečený korpus. Dejte zpět do trouby a pečte přibližně 50 minut – střed dortu by měl být pevný, ale na dotek lehce pružný.
Na drobenku rozdrťte sušenky, smíchejte je s rozpuštěným máslem a cukrem a promněte prsty, aby vznikla sypká hmota.
Po 50 minutách pečení cheesecake posypte připravenou drobenkou a pečte ještě dalších 10 minut, dokud povrch lehce nezezlátne.
Po dopečení nechte dort chladnout v pootevřené troubě, aby se zabránilo popraskání. Poté vložte na několik hodin do lednice.
Rybízový džem lehce zahřejte, aby byl řidší, a rozetřete ho na vychladlý cheesecake. Nakonec ozdobte čerstvým nebo mraženým rybízem.
Líbil se vám recept Makový cheesecake s mascarpone? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.