Svatomartinská husa

Čas přípravy: 5 hod
Obtížnost: Náročný
Cena: 942 Kč
Redakce Kupi.cz
23. září 2022
Svatomartinská husa na červeném zelí na bílém talíři Ilustrační foto: Jana Eviakova/Shutterstock.com

K listopadu patří svatomartinská husa se zelím a knedlíky. Upečte si takovou husu doma. Jak dlouho se peče? Poradíme, jak na to, abyste nestáli hodiny u plotny, a přesto jste si pochutnali na dokonalém masíčku, které bude odpadat od kosti.

Recept svatomartinská husa vás vyjde na 157 Kč za 1 porci. 6 porcí připravíte za 942 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Tesco za 942 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1
    Husu pečlivě omyjeme a následně osušíme.
  • 2
    Zevnitř i z venku ji důkladně osolíme, posypeme kmínem a vetřeme sušené bylinky.
  • 3
    Do trupu husy schováme dvě celá jablka, případně hrušky.
  • 4
    Vložíme ji do pekáče s varnou poklicí a necháme ji přes noc v chladu.
  • 5
    Asi dvě hodiny před pečením husu vyjmeme z lednice a necháme stát při pokojové teplotě. Není dobré dávat maso přímo z lednice do trouby.
  • 6
    Troubu předehřejeme na 130 °C.
  • 7
    Husu pečeme prsíčky dolů přikrytou asi 4 až 6 hodin a průběžně podléváme výpekem.
  • 8
    Asi v polovině pečení husu otočíme na záda a dopékáme.
  • 9
    Ke konci pečení odkryjeme varnou poklici a přidáme do pekáče zbylé hrušky a jablka nakrájená na kostky a společně dopečeme.
Zajímavé tipy
  • Čím déle pečeme husu při nízké teplotě, tím více je po upečení krásně šťavnatá a maso jde dobře od kosti.
  • K ovoci, které přidáme pod husu, můžeme přidat např. i sušené švestky.

Líbil se vám recept Svatomartinská husa? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.