Svatomartinská husa

Časová náročnost: 5 hod
Obtížnost: Náročný
Redakce Kupi.cz
Svatomartinská husa na červeném zelí na bílém talíři Ilustrační foto: Jana Eviakova/Shutterstock.com

K listopadu patří svatomartinská husa se zelím a knedlíky. Upečte si takovou husu doma. Jak dlouho se peče? Poradíme, jak na to, abyste nestáli hodiny u plotny, a přesto jste si pochutnali na dokonalém masíčku, které bude odpadat od kosti.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Husu pečlivě omyjeme a následně osušíme.

  • 2

    Zevnitř i z venku ji důkladně osolíme, posypeme kmínem a vetřeme sušené bylinky.

  • 3

    Do trupu husy schováme dvě celá jablka, případně hrušky.

  • 4

    Vložíme ji do pekáče s varnou poklicí a necháme ji přes noc v chladu.

  • 5

    Asi dvě hodiny před pečením husu vyjmeme z lednice a necháme stát při pokojové teplotě. Není dobré dávat maso přímo z lednice do trouby.

  • 6

    Troubu předehřejeme na 130 °C.

  • 7

    Husu pečeme prsíčky dolů přikrytou asi 4 až 6 hodin a průběžně podléváme výpekem.

  • 8

    Asi v polovině pečení husu otočíme na záda a dopékáme.

  • 9

    Ke konci pečení odkryjeme varnou poklici a přidáme do pekáče zbylé hrušky a jablka nakrájená na kostky a společně dopečeme.

Tip
  • Čím déle pečeme husu při nízké teplotě, tím více je po upečení krásně šťavnatá a maso jde dobře od kosti.
  • K ovoci, které přidáme pod husu, můžeme přidat např. i sušené švestky.

Líbil se vám recept Svatomartinská husa? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.