Dýňové latté

Čas přípravy: 35 min
Obtížnost: Střední
Cena: 52 Kč
Redakce Kupi.cz
22. září 2022
Dýňové latté ve sklenicích Anna Kolásková

Dýňové latté je hit posledních let, který frčí v kavárnách v Česku i v zahraničí. Pokud si myslíte, že káva s dýňovou příchutí nemůže být dobrá, pak si dýňové latté doma určitě zkuste připravit a třeba budete mile překvapení. Recept je snadný.

Recept dýňové latté vás vyjde na 13 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 52 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 52 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1
    Nejprve si připravíme dýňové pyré. Umyjeme si dýni Hokkaidó, vydlabeme semínka a nakrájíme ji na malé kousky. Čím menší je uděláme, tím rychleji bude dýně rozvařená.
  • 2
    Nakrájené kousky vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou tak, aby byla dýně ponořená, a dáme vařit. Vaříme zhruba 15 minut, dokud kousky nezměknou.
  • 3
    Poté slijeme vodu, kterou si dáme stranou a použijeme ji později – například do zeleninové polévky nebo ji můžeme přimíchat do bramborové kaše.
  • 4
    Uvařené kousky dýně (bez vody, kterou jsme slili) rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem nebo v blenderu. Mixujeme důkladně, aby v dýňovém pyré nezůstaly žádné nerozmixované. V dýňovém latté by totiž nechutnaly dobře.
  • 5
    Připravíme si dvě větší sklenice a na dno každé z nich odměříme 2 polévkové lžíce dýňového pyré. Vkládáme pomalu, abychom si od něj nezašpinili celou sklenici.
  • 6
    Našleháme si 400 ml mléka v napěňovači a rozdělíme rovnoměrně do obou sklenic přímo na vrstvu dýňového pyré.
  • 7
    Připravíme si 100 ml silné kávy (nejlepší je espresso), kterou stejnými díly rozdělíme do obou sklenic. Čím pomaleji budeme kávu na mléčnou pěnu nalévat, tím spíše zůstanou pěkně oddělené vrstvy pyré, pěny a kávy (podobně jako na úvodní fotce).
  • 8
    Mléčnou pěnu posypeme kořením na kávu a dýňové latté osladíme javorovým sirupem podle chuti. Nejlepší jsou 1 až 2 lžičky sirupu na jednu sklenici.
Zajímavé tipy
  • Dýňové pyré je nejlepší připravovat ve větším množství a uchovat si ho na později. Stačí ho ještě horké a rozmixované naplnit do čistých sklenic, zavřít a zavařit na 80 °C. A aby vám nezplesnivělo, je potřeba dávat pozor, aby byly sklenice dobře umyté a dokonale čisté.
  • Z dýňového pyré můžete připravit fantastické dýňové lívance, dýňové buchty nebo dokonce dýňové koblihy. Stejně tak ho využijete i jako základ dýňových polévek nebo dýňových placiček.

Líbil se vám recept Dýňové latté? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.