Domácí pribináček

Časová náročnost: 20 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Domácí pribináček ve sklenici s banánem Anna Kolásková

Jak si vyrobit domácí pribináček? Tento legendární tvarohový dezert se začal vyrábět v 50. letech minulého století, mimo jiné s cílem poskytnout hodnotný mléčný produkt dětem v poválečném období. Vyrábí se dodnes a jeho hlavními ingrediencemi stále zůstávají tvaroh a smetana. My vás naučíme, jak si takový pribináček vyrobit doma – levněji a chutněji než z obchodu.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    V míse elektrickým šlehačem vyšlehejte smetanu do polotuha.

  • 2

    Poté k ní postupně přidávejte tvaroh a šlehejte tak dlouho, aby v něm nebyly hrudky. Jak se budou obě ingredience spojovat, hmota bude houstnout.

  • 3

    Přidejte tekutý med a semínka z vanilky, která získáte tak, že lusk podélně naříznete a semínka jednoduše vydlabete.

  • 4

    Nakonec pribináček nařeďte mlékem podle toho, jak moc máte hmotu hustou. Každý tvaroh je jiný, proto se to nedá obecně odhadnout.

  • 5

    Skladovat můžete ve skleničkách od marmelády, náš recept je na 4 skleničky.

Tip
  • Základem pribináčku je tvaroh, příliš se na něj však nehodí měkké tvarohy z vaničky. Raději sáhněte po tom v kostce, ideálně přímo s označením farmářský.
  • Máte raději kakaovou příchuť pribináčku? Jednoduše do tvarohu nakonec přidejte lžičku holandského kakaa.
  • Tuto tvarohovou dobrotu můžete ozdobit jakýmkoliv oblíbeným ovocem. Pribináček si skvěle rozumí s čerstvými jahodami, malinami, meruňkami, broskvemi, borůvkami, kiwi a banánem.

Líbil se vám recept Domácí pribináček? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat