Losos s Teriyaki omáčkou

Časová náročnost: 35 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Losos s Teriyaki omáčkou servírovaný na talíři s rýží a chřestem Anna Kolásková

Losos s Teriyaki omáčkou vás přenese do dalekého Japonska. Právě odtamtud totiž pochází omáčka Teriyaki, se kterou si naglazujete a upečete lososa. Pokud tuto rybu milujete, pak byste tento recept určitě měli vyzkoušet – stojí za to!

Ingredience

Omáčka Teriyaki

Losos

Postup přípravy

Omáčka Teriyaki

  • 1

    V malém rendlíku smíchejte všechny přísady na omáčku včetně škrobu. Dobře promíchejte a nechte povařit 1 minutu, aby zhoustla.

  • 2

    Část omáčky nalijte na dno většího pekáčku, část si nechte na marinování lososa.

Losos

  • 1

    Lososa omyjte, zbavte šupin (nožem) a nakrájejte na díly (každý po zhruba 250 gramech). Maso vysušte ubrouskem z obou stran. Nesolte ani nepepřete, bude glazované marinádou.

  • 2

    Do pekáčku položte všechny dílky lososa a zalijte zbývající omáčkou.

  • 3

    Nechte péct 20 minut na 175 °C. Poté troubu přepněte na gril a dopečte dalších 5 minut, aby se vytvořila krustička.

  • 4

    Hotového lososa posypte sezamovými semínky a přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku.

Tip
  • Čím čerstvějšího lososa seženete, tím lépe.
  • Na jednu porci počítejte 250 g masa ve stavu před upečením. V troubě přijde o část vody, takže váha se sníží.
  • Ideální příloha je jasmínová rýže.
  • K lososu se hodí také zelený chřest, ale stejně fajn bude i povařená brokolice, pak choi (brukev čínská), zelené fazolky, avokádo, spařený špenát nebo kombinace zmíněného.
  • Pokud chcete ušetřit čas, můžete si v obchodě koupit už hotovou omáčku Teriyaki.

Líbil se vám recept Losos s Teriyaki omáčkou? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.