Domácí panýr

Časová náročnost: 15 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Domácí panýr na plátýnku Martina Lancingerová

Vyrobte si doma panýr. Je to velmi snadné a potřebujete k tomu jen 3 ingredience: tučné mléko, citron a plátýnko. Tento sýr je součástí především indické kuchyně, skvěle ale vynikne i v dalších pokrmech nebo na grilu.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Cedník vyložíme plátýnkem. Mléko přivedeme k varu. Citronovou šťávu promícháme s horkou vodou a tenkým pramínkem lijeme k mléku. Ztlumíme a promícháváme.

  • 2

    Asi za 5 minut, kdy se syrovátka oddělí od sýřeniny, slijeme mléko přes plátýnko. Pokud chceme sýr ochucený, přidáme bylinky, koření a sůl těsně předtím, než mléko slijeme.

  • 3

    Necháme okapat a pak sýr vymačkáme. Buď ho v cedníku zatížíme miskou s vodou, aby byl pevný a dal se dobře krájet, anebo ho přendáme do mističky.

Tip
  • Panýr můžete dochutit také bylinkami a kořením.
  • Panýr je ideální do indické kuchyně, využijete jej ale i v jiných receptech.
  • Panýr chutná skvěle také na grilu.

Líbil se vám recept Domácí panýr? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.