Nasi Goreng

Časová náročnost: 50 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Nasi Goreng s čerstvou petrželkou, servírované v bílém kulatém talíři. Lamart.cz

Nasi goreng znamená v překladu smažená rýže – jedná se o národní jídlo podávané v Indonésii, ale oblíbené je i jinde ve světě. Tento pokrm je velmi různorodý, neboť si můžete ingredience upravovat dle toho, na co máte právě chuť (zvolit jiný druh rýže, obměnit protein – maso, krevety, tofu a podobně). Příprava je mnohem jednodušší, než by se na první pohled mohlo zdát, zvládnou ji určitě i začátečníci.

Ingredience

Pasta Sambal

Příprava Nasi Goreng

Postup přípravy

Pasta Sambal

  • 1

    Na pastu Sambal smíchejte dohromady nakrájenou cibuli, česnek, chilli papričku bez semínek, koriandrová semínka, cukr, garnátovou pastu, šťávu z limetky a rozmixujte v mixéru nebo utřete v hmoždíři na hladkou pastu.

Příprava Nasi Goreng

  • 1

    Vejce ušlehejte se solí do pěny.

  • 2

    Pánev vymažte olejem a na mírném ohni usmažte z vajec tenké omelety. Nechte vychladnout, sviňte a nakrájejte je na tenké nudle.

  • 3

    Ve woku rozpalte olej, přidejte na nudličky nakrájená kuřecí prsíčka a orestujte, poté přidejte pastu Sambal a společně restujte, až se pasta rozvoní.

  • 4

    Přidejte krevety, uvařenou vychladlou rýži, nakrájenou jarní cibulku, šalotku, nakrájené čínské zelí, arašídy a společně opékejte. Poté osolte, opepřete a přidejte sójovou omáčku.

  • 5

    Na závěr přidejte do hotové rýže nakrájenou vaječnou omeletu, promíchejte a horké podávejte.

Tip
  • Místo kuřecího masa můžete použít na nudličky nakrájené hovězí maso.
  • Nasi Goreng můžete podávat i jako vegetariánské jídlo, když z receptu vypustíte maso i krevety.
  • Nasi Goreng můžete obohatit i přimícháním čerstvých fazolových nebo sójových klíčků.

Líbil se vám recept Nasi Goreng? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat