Králík na smetaně

Časová náročnost: 1 hod 45 min
Obtížnost: Střední
Cena: 276 Kč
Redakce Kupi.cz
30. ledna 2023
Dvě králičí kýty na smetaně na smetaně, v hnědém talíři, servírováno na dřevěném stole a na Ilustrační foto: Sergii Koval / Shutterstock.com

Králík na smetaně patří mezi tradiční recepty české kuchyně. Králičí maso má vysokou nutriční hodnotu a je bohaté na draslík, fosfor nebo hořčík, zároveň obsahuje jen velmi málo cholesterolu. Vyzkoušejte tento chutný recept a servírujte jej ideálně s houskovým nebo karlovarským knedlíkem.

Recept králík na smetaně vás vyjde na 69 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 276 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 276 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Troubu si předehřejeme na 180 °C.

  • 2

    Slaninou prošpikujeme králíka, osolíme a potřeme jalovcem rozdrceným v hmoždíři.

  • 3

    V pekáči na másle zpěníme kořenovou zeleninu, cibuli a najemno nastrouhanou citronovou kůru s pepřem, novým kořením, bobkovým listem a tymiánem.

  • 4

    Do základu vložíme připravené porce králíka a zvolna pečeme v troubě doměkka asi 50 minut až 1 hodinu.

  • 5

    Porce masa obracíme a podle potřeby podléváme vývarem z králičích kostí (případně kuřecím vývarem).

  • 6

    Měkké maso vyndáme z pekáčku, dáme ho do kastrolu a odložíme na teplé místo.

  • 7

    Šťávu se zeleninou trochu podusíme.

  • 8

    Ze šťávy vyjmeme bobkový list, tymián a kuličky koření.

  • 9

    Vlijeme smetanu a rozmixujeme, podle potřeby naředíme vývarem.

  • 10

    Omáčku okyselíme citronovou šťávou, případně dosolíme nebo dosladíme.

Tip

Jestli nechcete mít králíka prošpikovaného, slaninu můžete přidat až do zeleninového základu.

Líbil se vám recept Králík na smetaně? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat