Kapr na modro

Časová náročnost: 1 hod
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Kapr na modro, servírovaný na plátcích citronu a vařené zelenině, na bílém kulatém talíři. Kupi.cz

Kapr na modro patří mezi nejchutnější recepty na tuto tradiční vánoční rybu, ne každý jej však zná. Příprava je přitom vcelku snadná a rychlá a s naším videoreceptem to půjde samo.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Citron důkladně omyjte a nakrájejte na plátky, cibuli oloupejte a rozkrojte na půlky.

  • 2

    Mrkev, celer a petržel nakrájejte na tenké nudličky a dejte společně s citronem a cibulí do většího hrnce.

  • 3

    Zeleninu zalijte suchým vínem, vodou, přidejte pár snítek tymiánu a povařte zhruba 15 minut pod pokličkou.

  • 4

    V druhém kastrolu si mezitím přiveďte k varu 300 ml vody a 300 ml octa.

  • 5

    Porce kapra lehce osušte. Pozor, z kůže nesmíte otřít sliz, který je na jejím povrchu. Poté ryby přelijte horkou octovou vodou – právě to je ten moment, kdy vám kapr zmodrá.

  • 6

    Ryby vložte do vařícího zeleninového vývaru tak, aby byly vedle sebe a zcela ponořené.

  • 7

    Přiveďte k varu, ihned stáhněte teplotu na minimum a pomalu vařte dalších 10 minut. Rybí maso by mělo „odpadat" od kostí.

  • 8

    Kapra podávejte s vařenou zeleninou a jako přílohu můžete zvolit i vařené brambory s máslem a pažitkou.

Líbil se vám recept Kapr na modro? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat