Šlíšky s povidly a mákem

Čas přípravy: 45 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
27. března
Šlíšky s povidly a mákem na bílém talíři se lžičkou, na dřevěném stole Kupi.cz

Šlíšky s povidly a mákem pochází z kuchyně našich babiček, které tento recept nazývaly ušmúraný regiment nebo také zamazané vojsko. S tímto jídlem se zavděčíte zejména dětem, které milují sladká jídla. Pochutnají si na nich ale i dospělí.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Syrové brambory nastrouhejte najemno a slijte z nich přebytečnou vodu.

  • 2

    Brambory smíchejte s vejcem, solí a hladkou moukou tak, aby vzniklo tužší těsto. Z těsta tvořte placky, aby se vešly na dlaň.

  • 3

    Poté nožem odhazujte šlíšky asi půl cm široké a vysoké, které vhazujte přímo do vařicí vody. Jakmile kousky vyplavou na povrch, jsou uvařené.

  • 4

    Šlíšky sceďte a ještě teplé je promíchejte s naředěnými povidly a pocukrujte. Můžete přidat namletý mák.

Zajímavé tipy
  • Šlíšky lze přelít také rozpuštěným máslem, přidat můžete i smetanu.
  • Pokud nemáte zrovna po ruce brambory, šlíšky se dají připravit i bez nich.
    V takovém případě použijte 500 gramů mouky, 3 vejce a 1–2 lžíce vody.
  • Vyzkoušejte také šišky s mákem nebo švestkové knedlíky z bramborového těsta.

Líbil se vám recept Šlíšky s povidly a mákem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.