Červená čočka

Časová náročnost: 40 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Červená čočka s kousky rajčat, zdobená čerstvou petrželkou a plátkem citronu, servírovaná v hnědém, kulatém talíři. Ilustrační foto: Kravtzov / Shutterstock.com

Červená čočka je velmi zdravá, výživná a plná bílkovin, zasytí vás tedy na dlouhou dobu a navíc prospěje vašemu tělu. Díky nízkému glykemickému indexu nerozhodí cukr v krvi, s klidem ji tedy mohou jíst i lidé s diabetem. Její příprava je navíc velmi rychlá a jednoduchá, což se bude v dnešní uspěchané době určitě hodit.

Postup přípravy

  • 1

    Mrkev oloupejte a nakrájejte na půlcentimetrové kostičky.

  • 2

    V kastrolu si rozpalte máslo a mrkev na něm asi 5 minut opékejte dozlatova.

  • 3

    Mezitím si cibuli nakrájejte nadrobno. Přihoďte k mrkvi a opět opékejte dozlatova.

  • 4

    Přidejte rajčata a vodu, přiveďte k varu a asi 10 minut duste pod pokličkou.

  • 5

    Nakonec přidejte čočku, promíchejte a nechte vařit podle návodu (asi 5–10 minut) do změknutí.

  • 6

    Stáhněte z ohně, osolte, opepřete, přidejte koření a můžete servírovat.

Tip
  • Čočku solte až nakonec, kdy je uvařená a měkká. Pokud byste ji osolili hned na začátku, trvalo by jí mnohem déle, než by změkla.
  • Podávat můžete k pečenému lososu, steakům, k vaječné omeletě nebo sázenému vejci.

Líbil se vám recept Červená čočka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.