Šípková omáčka

Časová náročnost: 1 hod 30 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Šípková omáčka servírovaná v bílém, kulatém talíři. Ilustrační foto: Ozgur Senergin / Shutterstock.com

Šípková omáčka byla našimi babičkami považována za vrchol kulinářského umění, ovšem v dnešní době ji vaří už jen málokdo. Přitom je velmi zdravá a pro její sladkou chuť ji mívají rády i děti. Příprava je malinko náročnější, ale podle našeho receptu ji hravě zvládnete.

Postup přípravy

  • 1
    Šípky zbavte stopek a oplodí.
  • 2
    Rozpulte je, odstraňte jádřince i s chloupky a důkladně promyjte studenou vodou.
  • 3
    Potom je uvařte ve vodě doměkka.
  • 4
    Nakonec šípky rozmixujte na protlak.
  • 5
    Z másla a hladké mouky připravte jíšku, zřeďte ji vývarem a vmíchejte šípkový protlak, červené víno, hřebíček, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru podle chuti.
  • 6
    Omáčku osolte a případně přislaďte.
  • 7
    Za stálého míchání ji přiveďte k varu.
  • 8
    Po chvíli stáhněte plamen a šípkovou omáčku nechte už jen probublávat. Vznikne vám sametová omáčka, kterou si jistě zamiluje celá vaše rodina.

Líbil se vám recept Šípková omáčka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat