Boloňská omáčka

Časová náročnost: 2 hod
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Boloňská omáčka v černém hrnci, postavená na dřevěném stole. Kolem hrnce je zelenina, která je součástí omáčky. Ilustrační foto: Sunny Forest / Shutterstock.com

Boloňská omáčka patří mezi pokrmy italské kuchyně. Šťavnatá krájená rajčata zaručí každému jídlu poctivou rajskou chuť. Pojďte si ji s námi připravit dle našeho receptu a uvidíte, jak vám zachutná.

Postup přípravy

  • 1
    V hrnci rozehřejeme olej na středně vysokou teplotu.
  • 2
    Vsypeme maso a klobásky, slaninu nakrájíme nahrubo, přidáme ji do hrnce a necháme je 5 minut zezlátnout.
  • 3
    Maso oddělíme vařečkou a vypečenou šťávu slijeme.
  • 4
    Cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme nadrobno, česnek podrtíme.
  • 5
    V jiném hrnci rozpustíme máslo.
  • 6
    Vsypeme cibuli, mrkev, řapíkatý celer a česnek a opékáme je na středním stupni 3 minuty doměkka.
  • 7
    Přilijeme rajčatové pyré a vaříme 3 minuty za stálého míchání.
  • 8
    Přidáme k masu zbylé suroviny, vaříme 5 minut, snížíme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme 2,5 hodiny mírně vařit. Občas promícháme.
  • 9
    Odklopíme a vaříme dalších 30 minut, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne. Podle chuti osolíme a opepříme.
Tip

Podáváme se špagetami nebo jinými oblíbenými těstovinami.

Líbil se vám recept Boloňská omáčka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.