Houskový knedlík

Časová náročnost: 2 hod
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Houskové knedlíky servírované na prkénku Ilustrační foto: Sergii Koval / Shutterstock.com

Houskový knedlík má v české kuchyni své čestné místo. Kynutá těsta v lidech vzbuzují obavy, když ale vyzkoušíte tento recept, dokonalý kynutý knedlík určitě zvládnete.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1
    Mléko ohřejte tak, aby bylo teplé, ne však horké.
  • 2
    Asi 100 ml mléka odlijte do misky, rozdrobte do něj droždí a nasypte cukr.
  • 3
    Na teplém místě nechte kvásek vzejít.
  • 4
    Rohlíky nakrájejte na kostičky.
  • 5
    Mezitím do mísy prosejte mouku a přidejte sůl.
  • 6
    Rozklepněte vejce, přilijte teplé mléko a vzešlý kvásek.
  • 7

    Důkladně vypracujte těsto. Pokud je příliš tuhé, přidejte vlažné mléko.

  • 8
    Nakonec zapracujte kostičky rohlíků.
  • 9

    Těsto na houskové knedlíky poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout přibližně hodinu. Poté jej rozdělte na 3–4 stejné kusy.

  • 10

    Znovu těsto prohněťte a vytvarujte knedlíky. Nechejte je kynout asi 15 minut.

  • 11

    Knedlíky vařte 20 minut – po 10 minutách je otočte.

  • 12
    Uvařené kynuté houskové knedlíky ihned propíchněte vidličkou, aby se nesrazily.

Líbil se vám recept Houskový knedlík? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.