Zelňačka

Časová náročnost: 50 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Zelňačka v hnědém hrnci, zdobená kmínem. Ilustrační foto: Sergii Koval / Shutterstock.com

Zelňačka je tradiční česká zelná polévka, která obsahuje plno vitamínů a skvěle se tak hodí především pro zimní období. Základem je vždy zelí, zpravidla kysané, brambory a cibule. Koření se nejčastěji solí, pepřem, paprikou a kmínem. Může se přidat uzené maso, slanina nebo klobása, sušené houby, a na konci lze polévku doplnit zakysanou nebo sladkou smetanou.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1
    V kastrolu rozehřejte sádlo, přidejte najemno nakrájenou cibuli a nechte ji lehce zesklovatět.
  • 2
    Přidejte drcený kmín, papriku, hladkou mouku a restujte 1 minutu.
  • 3
    Zalijte vývarem a promíchejte.
  • 4
    Kysané zelí vymačkejte a nálev dejte stranou.
  • 5
    Zelí nakrájejte nahrubo a přidejte do vývaru i se třetinou kyselého nálevu.
  • 6
    Přidejte bobkové listy, oloupané brambory nakrájené na kostky o hraně 1 cm a vařte na mírném ohni 15 minut.
  • 7
    Dále přidejte uzené maso nakrájené na kostky stejně velké jako brambory a vařte dalších 5 minut.
  • 8
    Vyjměte bobkové listy a polévku dochuťte solí, pepřem a dle potřeby cukrem a nálevem ze zelí.
  • 9
    Podávejte se lžící zakysané smetany.
Tip

Místo uzeného masa můžete dát do polévky klobásu (například paprikovou nebo ostravskou), pokrájenou na kousky a opečenou na pánvi.

Líbil se vám recept Zelňačka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.