Vepřová panenka

Časová náročnost: 3 hod
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Vepřová panenka rozkrojená na plátky, zdobená čerstvými bylinkami. Ilustrační foto: Brent Hofacker / Shutterstock.com

Vepřová panenka je jemná, šťavnatá a takřka se vám rozplyne na jazyku. Problém tkví ale v tom, že spousta lidí neví, jak ji právě takto připravit. Zvenku musíte mít panenku krásně vypečenou a uvnitř měkkou a plnou šťávy. A přesně k tomu se hravě dopracujete, budete-li postupovat podle našeho receptu.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1
    Panenku si očistěte, opláchněte, osušte papírovou utěrkou a zlehka osolte a opepřete.
  • 2
    V míse si připravte marinádu: smíchejte společně prolisovaný česnek, med, šťávu z pomeranče, olivový olej a všechno zbývající koření nasekané najemno.
  • 3
    V marinádě pak panenku „vykoupejte”. Nechte ji v míse, kterou uzavřete nebo přikryjte potravinářskou fólií, a vložte ji do chladničky alespoň na dvě hodiny. Ideálně však přes noc.
  • 4
    Zapněte si troubu a nechte ji předehřát na 180 °C.
  • 5
    Naloženou panenku zprudka opečte na rozpálené pánvi ze všech stran, aby se zatáhla, a poté ji odstavte z plotny.
  • 6
    Panenku zvenku potřete zbytkem marinády.
  • 7
    Pokud máte pánev se žáruvzdornou rukojetí, můžete maso i s pánví vložit do trouby. V opačném případě jej umístěte do pekáčku. Pečte v troubě zhruba 16 minut.
  • 8
    Po upečení vyndejte panenku z trouby a před krájením ji nechte ještě pár minut odpočívat.
  • 9
    Poté můžete panenku nakrájet na plátky a servírovat.

Líbil se vám recept Vepřová panenka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.