Chlupaté knedlíky jsou tradičním českým hlavním jídlem a přílohou v jednom. Příprava vám navíc nezabere mnoho času a na výsledku si jistě skvěle pochutnáte.
Recept chlupaté knedlíky vás vyjde na 4 Kč za 1 porci.
6 porcí připravíte za 24 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Tesco za 24 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail[email protected].
Recept
Knedlíky
1
Brambory oloupeme a pak nastrouháme najemno na struhadle nebo s pomocí robotu. Můžeme je také strouhat přímo do cedníku nad mísu či dřez, aby tekutina, která se z nich uvolňuje, průběžně odkapávala.
2
Ze strouhaných brambor na cedníku důkladně vymačkáme většinu tekutiny; tu nebudeme potřebovat.
3
Brambory vložíme do mísy, osolíme, rozklepneme k nim vejce a promícháme.
4
Pak do hmoty postupně zapracujeme tolik mouky, aby vzniklo tuhé těsto, o něco hustší než na bramboráky.
5
Šištičky opatrně sázíme namočenými lžícemi do hrnce s mírně probublávající osolenou vodou. Teprve až budou všechny knedlíčky plavat, zvýšíme pod hrncem plamen.
6
Během vaření odšťouchneme knedlíčky vařečkou ode dna. Vaříme je doměkka, zhruba deset až patnáct minut – záleží mimo jiné na jejich velikosti.
7
Měkké knedlíčky vybereme cedníkem, necháme odkapat a pak vložíme do pekáčku.
8
V pekáčku knedlíčky rychle zasypeme odkapaným, ale ne vyždímaným kysaným zelím i nakrájenou cibulí (nebo její částí) a promícháme. Díky tomu se knedlíčky nezbarví domodra a zůstanou krásně žluté.
9
Pekáč můžeme ještě vložit do předehřáté trouby a všechno jemně prohřát.
K ozdobení
1
Jako samostatné jídlo podáváme chlupaté knedlíky s nasekanou cibulkou opečenou na sádle, případně ještě s vyškvařenými kostičkami slaniny. Dozdobit můžeme čerstvými bylinkami.
Zajímavé tipy
Chcete-li mít jistotu, že samotné vaření proběhne k vaší spokojenosti, uvařte si nejprve jeden kousek na zkoušku. Pokud bude rozvařený, přidejte do těsta další mouku. Jestliže bude knedlík příliš tvrdý, zapracujte do těsta trochu másla.
Knedlíky vylepšíte kousky uzeného masa nebo anglickou slaninou, které zabalíte dovnitř.