Chlupaté knedlíky

Časová náročnost: 55 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Chlupaté knedlíky na oranžovém kulatém talíři, posypané vyškvařenou slaninou, cibulí a kysaným zelím Ilustrační foto: hsunny / Shutterstock.com

Chlupaté knedlíky jsou tradičním českým hlavním jídlem a přílohou v jednom. Příprava vám navíc nezabere mnoho času a na výsledku si jistě skvěle pochutnáte.

Ingredience

Knedlíky

K ozdobení

Postup přípravy

Knedlíky

  • 1
    Brambory oloupeme a pak nastrouháme najemno na struhadle nebo s pomocí robotu. Můžeme je také strouhat přímo do cedníku nad mísu či dřez, aby tekutina, která se z nich uvolňuje, průběžně odkapávala.
  • 2
    Ze strouhaných brambor na cedníku důkladně vymačkáme většinu tekutiny; tu nebudeme potřebovat.
  • 3
    Brambory vložíme do mísy, osolíme, roz­klepneme k nim vejce a promícháme.
  • 4
    Pak do hmoty postupně zapracujeme tolik mouky, aby vzniklo tuhé těsto, o něco hustší než na bramboráky.
  • 5
    Šištičky opatrně sázíme namočenými lžícemi do hrnce s mírně probublávající osolenou vodou. Teprve až budou všechny knedlíčky plavat, zvýšíme pod hrncem plamen.
  • 6
    Během vaření odšťouchneme knedlíčky vařečkou ode dna. Vaříme je doměkka, zhruba deset až patnáct minut – záleží mimo jiné na jejich velikosti.
  • 7
    Měkké knedlíčky vybereme cedníkem, necháme odkapat a pak vložíme do pekáčku.
  • 8
    V pekáčku knedlíčky rychle zasypeme odkapaným, ale ne vyždímaným kysaným zelím i nakrájenou cibulí (nebo její částí) a promícháme. Díky tomu se knedlíčky nezbarví domodra a zůstanou krásně žluté.
  • 9
    Pekáč můžeme ještě vložit do předehřáté trouby a všechno jemně prohřát.

K ozdobení

  • 1
    Jako samostatné jídlo podáváme chlupaté knedlíky s nasekanou cibulkou opečenou na sádle, případně ještě s vyškvařenými kostičkami slaniny. Dozdobit můžeme čerstvými bylinkami.
Tip
  • Chcete-li mít jistotu, že samotné vaření proběhne k vaší spokojenosti, uvařte si nejprve jeden kousek na zkoušku. Pokud bude rozvařený, přidejte do těsta další mouku. Jestliže bude knedlík příliš tvrdý, zapracujte do těsta trochu másla.
  • Knedlíky vylepšíte kousky uzeného masa nebo anglickou slaninou, které zabalíte dovnitř.

Líbil se vám recept Chlupaté knedlíky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat