Svíčková na smetaně

Časová náročnost: 3 hod
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Svíčková na smetaně s knedlíky servírovaná na talíři Ilustrační foto: Helena Zezulkova / Shutterstock.com

Svíčková omáčka na smetaně patří k tradičním svátečním jídlům v České republice. Tímto výborným receptem své hosty zaručeně potěšíte.

Ingredience

Svíčková na smetaně

K ozdobení

Postup přípravy

Svíčková na smetaně

  • 1
    Očištěné maso prošpikujeme klínky špeku.
  • 2
    Posypeme ho rozemnutým kořením a to vetřeme do masa.
  • 3
    Na dno velkého silnostěnného kastrolu, který má poklici a dá se dát do trouby (nebo do pekáče s poklicí) rozložíme na plátky nakrájenou oloupanou cibuli a polovinu na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu.
  • 4
    Na to položíme maso a vše zalijeme rozpuštěným máslem.
  • 5
    Nádobu přikryjeme a naložené maso dáme nejméně na 1 den do chladu – může být až na 3 dny. Během této doby ho občas obrátíme, aby se svrchní část dostala dolů.
  • 6
    Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • 7
    Z masa seškrábneme ztuhlé máslo do pekáče.
  • 8
    Maso vyndáme a opečeme ho na velké pánvi s trochou oleje na vyšším stupni tak, aby se ze všech stran zatáhlo.
  • 9
    Základ v kastrolu nebo pekáči také dáme smažit, na střední stupeň. Do smažícího se základu v pekáči vsypeme cukr a promícháme, až se rozpustí a začne karamelizovat.
  • 10
    Nyní základ zalijeme octem, promícháme, aby se odpařil.
  • 11
    Vmícháme brusinky a hořčici, pak přidáme zbylou nakrájenou zeleninu.
  • 12
    Vložíme opečené maso, jemně osolíme a přikrytou nádobu dáme do trouby.
  • 13
    Asi po 10 minutách zkontrolujeme, jak se masu daří – mělo by pustit trochu šťávy.
  • 14
    Přikryté ho pečeme dál, teplotu trouby snížíme na 160 °C a takto pečeme 1 až 2 hodiny. Podle potřeby podléváme vývarem, aby se maso nepřipalovalo.
  • 15
    Až bude maso měkké, necháme ho v troubě vychladnout.
  • 16
    Maso vyndáme ze základu, zabalíme ho do alobalu a necháme stranou.
  • 17
    Základ v pekáči pečlivě rozmixujeme nebo použijeme pasírovací cedník.
  • 18
    Vmícháme smetanu, pekáč vrátíme do trouby a na mírném stupni povaříme, až se omáčka dobře spojí a bude mít požadovanou konzistenci. Ochutnáme ji a případně dochutíme.
  • 19
    Maso nakrájíme přes vlákno na plátky a na pařáčku nahřejeme s hovězím vývarem.

K ozdobení

  • 1
    Hotovou svíčkovou omáčku podáváme s knedlíky, brusinkovým džemem, citronem a případně šlehačkou.

Líbil se vám recept Svíčková na smetaně? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.