Děsí vás představa dusivých a suchých moučníků, po kterých nejednomu strávníkovi může i zaskočit? Pak své pekařské umění zaměřte na mokré moučníky, kterými ohromíte rodinu i návštěvu.
Základ pro přípravu vláčných dezertů rozplývajících se na jazyku tvoří vždy některý z mléčných produktů – tvaroh, mléko, zakysaná smetana či kefír. Mokrost moučníkům dodá také marmeláda či strouhaný kokos. Další často používanou ingrediencí je pak uvařený pudink. Pokud se vám už teď sbíhají sliny, přinášíme vám recepty na ty nejlepší nedusivé moučníky.
Nejprve utřeme vejce s oběma cukry. Poté do prosáté mouky přisypeme kakao, sodu, olej a promícháme. Nakonec přidáme marmeládu a teplé mléko a opět pořádně zamícháme. Hotové těsto vlijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 30 minut. Posypeme cukrem a dozdobíme marmeládou.
Tip: Máte rádi čokoládu? Pak doporučujeme kvalitní rozpuštěnou čokoládou polít na závěr celou buchtu.
Ve smetaně rozšleháme žloutky, cukr a sůl, přidáme rozpuštěné máslo a polovinu mouky a promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který společně s druhou polovinou mouky a práškem do pečiva přidáme do těsta. To vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku. Na závěr klademe ovoce obalené v mouce. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25 minut.
Těsto:
Pudink:
Na ozdobu:
V míse ušleháme celá vejce s oběma cukry, přidáme olej, mouku a prášek do pečiva a znovu vše ušleháme. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu nebo vyložíme pečicím papírem. Dále si podle návodu připravíme pudink, který ještě horký nalijeme (nemícháme, pudink by jinak nevystoupal nahoru!) na neupečené těsto. Pečeme 15 min v troubě vyhřáté na 200 stupňů.
Moučník pár minut po vytažení z trouby potřeme zakysanou smetanou (povrch musí být teplý) a jemně poprášíme Grankem. Na hodinu dáme chladit do lednice.