Bojujete doma s rosením oken? Pomohou chytré vychytávky

Orosené okno salarko / Shutterstock.com

Přichází chladné podzimní a zimní dny, což pro mnohé domácnosti znamená jediné –⁠ věčně orosená okna. Pokud s nimi každoročně bojujete i vy a nechcete riskovat vznik plísní a poškození oken, pak proti nekonečným nánosům kapek doporučujeme dodržovat pár důležitých zásad. Zároveň prozradíme, co k rosení oken doma přispívá nejvíce a jaké vychytávky se pro snižování nežádoucí vlhkosti dají koupit.

Přečtěte si také

Donášková služba Foodora na Slovensku ze dne na den skončila. Hrozí to i u nás?

Proč se okna uvnitř rosí?

Rosení patří v chladných měsících k častému a běžnému fyzikálnímu jevu. Vzniká nadměrnou kondenzací vodních par. Jednoduše řečeno, vlhkost v místnosti dosáhne takové úrovně (rosného bodu), že se pára začne srážet na nejchladnějších plochách, kterými jsou na podzim a v zimě právě okenní tabule.

Ne vždy ovšem platí, že je to problém pouze starších domů a netěsnících či nevhodně nainstalovaných oken. K rosení může docházet i u nových oken – ať už dřevěných, plastových či hliníkových. Zapříčiňuje to totiž celá řada faktorů.

Plíseň na okně SrideeStudio / Shutterstock.com

Co doma přispívá ke zvýšené vlhkosti?

Činnosti, u kterých vzniká vodní pára. Počínaje dýcháním, v rámci něhož můžeme denně obohatit vzduch v domácnosti až o 3 litry vlhkosti. Čím více osob se potom na menším prostoru pohybuje, tím více páry vzniká.

Kromě přirozeného rozdílu mezi teplotami venku a ve (vyhřáté) místnosti to dále může být také pověšené vyprané prádlo, výpary z vaření a pečení, velké množství pravidelně zalévaných pokojových rostlin, akvária a terária, topná tělesa apod. V novostavbách, kde byly použity mokré procesy, je také potřeba počítat první dva až tři roky se zvýšenou vlhkostí.

Jak zabránit rosení oken?

  • Pravidelně větrejte –⁠ v chladných dnech se doporučuje větrat krátce a intenzivně, 3x denně otevřete okno či balkonové dveře dokořán na zhruba 5 až 10 minut. Vyhněte se dlouhému větrání.
  • Pokud můžete, pak rostliny přemístěte třeba na chodbu, stejně tak sušák s prádlem, případně zvažte nákup sušičky na prádlo. Při vaření používejte digestoř.
  • Nechte vytažené vnitřní žaluzie, alespoň během nejchladnějších nocí. Stažené totiž brání cirkulaci teplého vzduchu.
  • Máte-li s rosením opravdu problém a vlhkost vám doma způsobuje plísně, pak stojí za zvážení možnost nechat okna a jejich instalaci zkontrolovat odborníkem, případně si pořídit kvalitní nová okna s tepelněizolačním dvojsklem či trojsklem.
Pohlcovač vlhkosti Mariia Boiko / Shutterstock.com

Co se dá proti rosení oken koupit?

Výše popsané body jsou základem, navíc se ale můžete v obchodech a e-shopech podívat po různých vychytávkách, které vám v boji s vlhkostí a rosením oken pomohou.

  • Vlhkoměr: umožní vám identifikovat vysokou vlhkost v místnosti a můžete podle něho řídit nárazové větrání.
  • Izolační fólie do oken: absorbují teplo z radiátorů a zvyšují povrchovou teplotu skla, díky tomu nedochází ke kondenzaci vodních par.
  • Pohlcovače vlhkosti: dají se koupit v drogeriích, domácích potřebách, v hobby marketech i na internetu, ty nejlevnější seženete již od cca 250 až 300 Kč. Pomohou vám doma snižovat vlhkost v ovzduší a tím pádem i na oknech.
  • Větrací klapky: jedná se o speciální větrací systémy, které se montují k rámům oken (případně mezi rámy nebo křídla) a zajišťují pravidelný přívod čerstvého vzduchu, čímž předchází hromadění vlhkosti, rosení a vzniku plísní.

Naopak existuje spousta přípravků, které slibují zamezení mlžení či rosení skel. Tyto spreje však fungují (pokud tedy vůbec) pouze povrchově. Příčinu problému, na rozdíl od výše zmíněných, neodstraní.

Zdroje: veselebydleni.cz, pksokna.cz, primanapady.cz