Zázračný kořen čekanky pomůže se zažíváním i hubnutím. Proč by neměl chybět doma ani vám?

Zázračný kořen čekanky pomůže se zažíváním i hubnutím. Proč by neměl chybět doma ani vám? Pixabay

Na čekanku můžete v přírodě i ve městě narazit velmi často. Věděli jste ale, že je tato běžně rostoucí květina hotovým zázrakem? Pod blankytně modrými kvítky se totiž ukrývá cenný poklad. Kořen čekanky má plno blahodárných účinků, je ideálním sladidlem s nízkým glykemickým indexem, a i skvělou náhražkou kávy. Co všechno ještě umí a v jaké podobě jej můžeme konzumovat?

Přečtěte si také

Důchodci chtějí znovu vyhrazené hodiny v supermarketech. Ministr Prymula jim naději sebral
Důchodci chtějí znovu vyhrazené hodiny v supermarketech. Ministr Prymula jim naději sebral

Všestranné zdraví pro celé tělo

Čekanka je známá a oblíbená zejména pro svůj pozitivní vliv na trávení a vylučování či na regulaci hladiny cukru v krvi. Z rostliny se nejčastěji zpracovává právě kořen, protože obsahuje nejvíce účinných látek. Důvodů, proč byste jej měli zařadit do svého jídelníčku, existuje mnoho:

  • Přispívá k normální činnosti jater a střev a zlepšuje problémy s trávením (je vhodný i pro těhotné ženy).
  • Podporuje pročišťování těla a zdravé vylučování a pomáhá léčit potíže močových cest.
  • Zajišťuje správné fungování kardiovaskulárního systému.
  • Vyrovnává hladinu glukózy v krvi, snižuje cholesterol a je prevencí před cukrovkou.
  • Díky vysokému obsahu manganu zlepšuje stav kostí a kloubů.
  • Upravuje chuť k jídlu a je účinný při redukci tělesné hmotnosti.
  • Obsahuje inulin – prebiotikum zvyšující imunitu.
Čekankový kořen je známý svými blahodárnými účinky na zažívání a vyprazdňování Freepik

Jak kořen čekanky konzumovat? Jako čaj nebo cikorkovou kávu

Kořen čekanky je běžně dostupný v mleté či drcené podobě (nejčastěji jej koupíte za cenu kolem 50–75 Kč za 100 g). Dá se z něj vařit čaj a horké či studené odvary. Rozemletý usušený kořen čekanky je také známý jako cikorka neboli alternativní „káva“.

Ačkoliv neobsahuje kofein, má obdobně povzbuzující účinky. Na rozdíl od kávy je ale zdravější, snižuje hladinu stresu a je vhodná i pro těhotné ženy nebo lidi s vysokým krevním tlakem.

Tip: Kořeny čekanky si můžete nasbírat i v přírodě – ideálně na konci léta a během podzimu. Doma je stačí opláchnout, rozříznout a vysušit v troubě. Poté je rozemelte na drobná zrníčka a používejte podobně jako sypaný čaj nebo mletou kávu.

Čekankový sirup jako zdravé a nízkosacharidové sladidlo

Čekankový sirup se vyrábí z kořene a je oblíbeným low carb sladidlem. Má velmi nízký glykemický index (nižší než 5) a obsahuje výrazně méně sacharidů a kalorií než jiná přírodní sladidla, jako například agávový nebo javorový sirup.

Naopak ale nese mnohem více rozpustné vlákniny, která působí příznivě na trávicí systém a pozitivně ovlivňuje pocit nasycenosti. Vhodný je i pro osoby s intolerancí na lepek či laktózu.

V kuchyni jej můžete použít místo všech běžných sladidel – hodí se do studené i teplé kuchyně, na pečení a vaření, přípravu koktejlů, smoothies, do čaje nebo kávy, nebo k ochucení mléčných výrobků, lívanců či zmrzliny.

Kořen čekanky si můžete v létě a na podzim nasbírat i v přírodě a doma usušit Larry Reis / Flickr

Jaké čekankové sirupy jsou v obchodech k dostání?

Čekankový sirup koupíte v obchodech se zdravou výživou (případně v těchto sekcích v supermarketech), v některých drogeriích, lékárnách a samozřejmě také na internetu.

Můžete vybírat z několika značek a cena se podle velikosti balení běžně pohybuje od 25 do 45 Kč za 100 g. Aktuálně naleznete ve slevě třeba čekankový sirup od značky 4Slim o váze 700 g.

Na trhu jsou k dostání také upravené čekankové sirupy pro děti, nebo ochucené toppingy z čekankového extraktu, které nabízí zdravější a méně sladkou alternativu k oblíbeným ovocným, čokoládovým či karamelovým polevám.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!