Většina potravin dnes obsahuje umělé přídatné látky neboli éčka. Výjimku tvoří pouze základní čerstvé potraviny a produkty v bio kvalitě. Všechna éčka ale nejsou lidskému zdraví škodlivá, některá nám naopak mohou prospívat. Pomůžeme vám udělat si v aditivech přehled, aby vás jejich označování nepřekvapilo.
Písmeno E a číslo od 100 do 1000 charakterizuje každou látku, která se do potravin přidává a samostatně by nebyla poživatelná, proto mezi nimi najdete i vitamíny nebo naprosto neškodná přírodní barviva. Podle původu se aditiva dělí na 3 skupiny.
Dále je pak možné aditiva dělit podle funkce v potravinách:
Málokdo by čekal, že jedním z éček je například i vitamín C, který najdete pod označením E300 nebo také kyselina askorbová. Dále to jsou vitamín A, vitamíny skupiny B a E nebo přírodní barviva jako betakaroten, riboflavin či betanin z červené řepy. Tato aditiva mají na náš organismus obecně velmi příznivé účinky, i když se samozřejmě může stát, že u citlivých jedinců vyvolají alergickou reakci.
Jedním z běžných barviv je riboflavin – E101, který najdeme v mléce, vejcích, vnitřnostech, tvarohu nebo ořeších. Uměle se přidává do mouky či cereálních výrobků. Posiluje imunitu a podporuje metabolismus bílkovin a tuků.
K barvivům organického původu patří také betakaroten neboli E160a, který se přirozeně vyskytuje nejen v mrkvi, ale i v jiných druzích ovoce a zeleniny, například v brokolici, špenátu, broskvích nebo mangu. Potravinám nejen dodává barvu, ale také působí jako antioxidant. Přidává se do sladkostí, másel nebo nápojů. Pokud jde o lidské zdraví, příznivé účinky má na náš zrak i na zuby a nehty.
Dalším barvivem je betanin neboli E162, který se získává z červené řepy. I ten má příznivé účinky na imunitu, a navíc potlačuje únavu. Najdeme ho v jogurtech, nápojích nebo zmrzlinách a nanucích.
Máte v mobilu staženou aplikaci Kupi? Pak vás potěší její vylepšená funkce!
Lecitin alias E322 se běžně vyskytuje ve vejcích nebo sóji. Má detoxikační účinky a příznivě působí na náš nervový systém, játra i žlučník. Je přírodním emulgátorem – odděluje vodu od tuku, přidává se tedy do čokolád, přísad na pečení nebo cereálií.
Důležitým antioxidantem je i umělá verze vitamínu C – kyselina askorbová. Hledejte ji pod označením E300. Kromě jiného chrání před volnými radikály, podporuje imunitu, zlepšuje funkci cév a příznivě působí na psychiku. Uměle se přidává do nealko nápojů, piva, pečiva či masných výrobků.
Kupte se slevou Doplněk stravy Vitamín C Allnature.
Zde naopak najdete příklady nejnebezpečnějších éček, která byste neměli konzumovat vůbec nebo jen ve velmi omezeném množství.
Potravinářská žluť – E110 patří k aditivům, u kterých byly prokázány nejzávažnější negativní účinky. V USA se například nesmí používat vůbec, protože některé studie prokázaly její karcinogenní účinky. Navíc prokazatelně vyvolává alergie a není vhodná pro astmatiky. Najdete ji ve sladkostech, limonádách, hořčici nebo instantních jídlech.
Pozor si dejte i na Brilantní modř neboli E110, která vyvolává hyperaktivitu a podle některých odborníků zvyšuje i riziko vzniku rakoviny. I tu obsahují hlavně sladkosti, džusy nebo limonády.
Kyselina benzoová označovaná jako E210 se podle české legislativy může do potravin přidávat jen v malém množství. Přirozeně se vyskytuje v brusinkách či švestkách, má sice antibakteriální účinky, v některých případech ale způsobuje alergické reakce a prokázána byla i souvislost s anafylaktickým šokem. Najdete ji například v kečupech.
Dusitan sodný známý také jako E250 patří mezi stabilizátory a konzervanty. Přidává se hlavně do uzenin nebo masových konzerv. Potravinám s obsahem tohoto aditiva by se měly vyhnout hlavně děti a těhotné ženy. Může způsobovat kožní problémy, bolesti hlavy a není vyloučeno, že zvyšuje riziko rakoviny.
L-glutaman sodný neboli E 621 patří k nejběžnějším zvýrazňovačům chuti. Používá se do instantních jídel, kořenicích směsí, konzerv apod. U nás je povolen jen v nízkém množství, protože může způsobovat kožní problémy, bolesti hlavy, nevolnost, či dokonce halucinace.
Aspartam – E 951 je umělé sladidlo, které se používá jako náhražka cukru, a to hlavně do jogurtů, mražených krémů, hořčice nebo nakládané zeleniny. Vyhnout by se mu měly děti i těhotné a kojící ženy. Může způsobovat bolesti hlavy, závratě nebo kožní problémy.