Seznam éček v potravinách: Která nám škodí, nebo naopak prospívají?

Při nákupu sledujte etikety výrobků, najdete na nich údaje o éčkách Canva

Většina potravin dnes obsahuje umělé přídatné látky neboli éčka. Výjimku tvoří pouze základní čerstvé potraviny a produkty v bio kvalitě. Všechna éčka ale nejsou lidskému zdraví škodlivá, některá nám naopak mohou prospívat. Pomůžeme vám udělat si v aditivech přehled, aby vás jejich označování nepřekvapilo.

Přečtěte si také

Dokonale strašidelné pohoštění na halloweenskou párty
Dokonale strašidelné pohoštění na halloweenskou párty

Písmeno E a číslo od 100 do 1000 charakterizuje každou látku, která se do potravin přidává a samostatně by nebyla poživatelná, proto mezi nimi najdete i vitamíny nebo naprosto neškodná přírodní barviva. Podle původu se aditiva dělí na 3 skupiny.

  1. Přírodní – pocházejí z organických zdrojů, nevyrábějí se chemicky
  2. Přírodní identická – uměle vyrobené látky, které mají stejné složení jako přírodní varianty
  3. Syntetická – v přírodě se nevyskytují, vyrábějí se laboratorně

Dále je pak možné aditiva dělit podle funkce v potravinách:

  • E100 až E199 – barviva a jedny z nejčastějších éček
  • E200 až E299 – konzervanty důležité pro trvanlivost potravin
  • E300 až E399 – regulátory kyselosti a antioxidanty
  • E400 až E499 – zahušťovadla, emulgátory a stabilizátory
  • E500 až E599 – plnidla, protispékavé látky, regulátory kyselosti
  • E600 až E699 – látky, které zvýrazňují chuť a vůni
  • E900 až E999 – sladidla, lešticí látky, balicí plyny, propelanty
  • E1000 až E1999 – jiné látky
Bez barviv si dnes neumíme představit třeba bonbóny a další sladkosti Pexels

Zdraví prospěšné přídatné látky

Málokdo by čekal, že jedním z éček je například i vitamín C, který najdete pod označením E300 nebo také kyselina askorbová. Dále to jsou vitamín A, vitamíny skupiny B a E nebo přírodní barviva jako betakaroten, riboflavin či betanin z červené řepy. Tato aditiva mají na náš organismus obecně velmi příznivé účinky, i když se samozřejmě může stát, že u citlivých jedinců vyvolají alergickou reakci.

Přírodní barviva

Jedním z běžných barviv je riboflavin – E101, který najdeme v mléce, vejcích, vnitřnostech, tvarohu nebo ořeších. Uměle se přidává do mouky či cereálních výrobků. Posiluje imunitu a podporuje metabolismus bílkovin a tuků.

K barvivům organického původu patří také betakaroten neboli E160a, který se přirozeně vyskytuje nejen v mrkvi, ale i v jiných druzích ovoce a zeleniny, například v brokolici, špenátu, broskvích nebo mangu. Potravinám nejen dodává barvu, ale také působí jako antioxidant. Přidává se do sladkostí, másel nebo nápojů. Pokud jde o lidské zdraví, příznivé účinky má na náš zrak i na zuby a nehty.

Dalším barvivem je betanin neboli E162, který se získává z červené řepy. I ten má příznivé účinky na imunitu, a navíc potlačuje únavu. Najdeme ho v jogurtech, nápojích nebo zmrzlinách a nanucích.

Máte v mobilu staženou aplikaci Kupi? Pak vás potěší její vylepšená funkce!

Mobilní aplikace Kupi hlídá složení produktu i jeho akční ceny 

  1. Naskenujte EAN kód (čárový kód) na produktu svým mobilním telefonem v obchodě nebo doma. Produkt můžete najít i klasicky přes vyhledávač.
  2. Na displeji se vám zobrazí detail produktu, kde si můžete zkontrolovat složení, výživové hodnoty, vývoj ceny i aktuální promo akce.
Mobilní aplikace Kupi.cz Kupi.cz

Antioxidanty

Lecitin alias E322 se běžně vyskytuje ve vejcích nebo sóji. Má detoxikační účinky a příznivě působí na náš nervový systém, játra i žlučník. Je přírodním emulgátorem – odděluje vodu od tuku, přidává se tedy do čokolád, přísad na pečení nebo cereálií.

Důležitým antioxidantem je i umělá verze vitamínu C – kyselina askorbová. Hledejte ji pod označením E300. Kromě jiného chrání před volnými radikály, podporuje imunitu, zlepšuje funkci cév a příznivě působí na psychiku. Uměle se přidává do nealko nápojů, piva, pečiva či masných výrobků.

Vitamín C pro lepší imunitu

Vitamín C se přidává do mnoha potravin, funguje jako antioxidant a konzervant Pexels

Škodlivá éčka

Zde naopak najdete příklady nejnebezpečnějších éček, která byste neměli konzumovat vůbec nebo jen ve velmi omezeném množství.

Potravinářská žluť – E110 patří k aditivům, u kterých byly prokázány nejzávažnější negativní účinky. V USA se například nesmí používat vůbec, protože některé studie prokázaly její karcinogenní účinky. Navíc prokazatelně vyvolává alergie a není vhodná pro astmatiky. Najdete ji ve sladkostech, limonádách, hořčici nebo instantních jídlech.

Pozor si dejte i na Brilantní modř neboli E110, která vyvolává hyperaktivitu a podle některých odborníků zvyšuje i riziko vzniku rakoviny. I tu obsahují hlavně sladkosti, džusy nebo limonády.

Kyselina benzoová označovaná jako E210 se podle české legislativy může do potravin přidávat jen v malém množství. Přirozeně se vyskytuje v brusinkách či švestkách, má sice antibakteriální účinky, v některých případech ale způsobuje alergické reakce a prokázána byla i souvislost s anafylaktickým šokem. Najdete ji například v kečupech.

V limonádách je obsaženo velké množství barviv a některá mohou být škodlivá Pexels

Dusitan sodný známý také jako E250 patří mezi stabilizátory a konzervanty. Přidává se hlavně do uzenin nebo masových konzerv. Potravinám s obsahem tohoto aditiva by se měly vyhnout hlavně děti a těhotné ženy. Může způsobovat kožní problémy, bolesti hlavy a není vyloučeno, že zvyšuje riziko rakoviny.

L-glutaman sodný neboli E 621 patří k nejběžnějším zvýrazňovačům chuti. Používá se do instantních jídel, kořenicích směsí, konzerv apod. U nás je povolen jen v nízkém množství, protože může způsobovat kožní problémy, bolesti hlavy, nevolnost, či dokonce halucinace.

Aspartam – E 951 je umělé sladidlo, které se používá jako náhražka cukru, a to hlavně do jogurtů, mražených krémů, hořčice nebo nakládané zeleniny. Vyhnout by se mu měly děti i těhotné a kojící ženy. Může způsobovat bolesti hlavy, závratě nebo kožní problémy.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!