Potvrzeno: Proplácení testů na koronavirus se bude postupně omezovat. Náklady na dovolenou se zvýší

I v některých hotelech se budete moci „samootestovat“ Tatyana Aksenova / Canva

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil, že se množství bezplatných testů za měsíc na covid-19 bude postupně snižovat. Zatímco ještě v červenci budou mít Češi nárok na čtyři antigenní testy a dva PCR testy zdarma, v srpnu to bude zřejmě už méně. Do budoucna přitom plánuje od bezplatných testů upustit úplně. Odjezd na dovolenou se vám tak značně může prodražit.

Přečtěte si také

Jaké potraviny prospívají mozku? Jídlo, po kterém vám to bude pálit

Počet nakažených narůstá, protože se Češi testují před dovolenou

Počet lidí nakažených covidem narůstá, vyplývá to z denního přehledu o počtu nově nakažených, které na svých stránkách publikuje Ministerstvo zdravotnictví.

Ve čtvrtek 8. července se tak v tabulkovém přehledu objevil druhý nejvyšší počet nakažených za posledních 15 dnů, a to 254 (ve středu 7. července to bylo 279). To však při téměř 53 tisících provedených antigenních testů a více jak 29 tisících provedených PCR testů není nic hrozného. Aktuálně je 34 lidí hospitalizovaných s covidem, přičemž čtyři lidé jsou v těžším stavu.

Za zvýšený počet pozitivních nálezů může se vší pravděpodobností dovolenkové období, kdy je při cestování potřeba doložit bezinfekčnost u neočkovaných lidí a lidí, kteří mají za sebou teprve první dávku vakcíny. Se zvyšujícím se zájmem o dovolené je tedy logické, že počet provedených testů a tím pádem i množství pozitivních případů může narůstat.

Počet nakažených během posledních 15 dnů Ministerstvo zdravotnictví ČR

Namotivuje Čechy k vakcinaci fakt, že se nemusí předem registrovat?

V současné době eviduje Ministerstvo zdravotnictví téměř 3,7 milionů lidí s ukončeným očkováním a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch předpokládá, že počet očkovaných bude dál narůstat natolik, že čtyři antigenní testy a dva PCR testy za měsíc, které jsou ještě stále hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, nebudou tolik potřeba. Počet testů za měsíc se bude postupně snižovat, přičemž ministr předpokládá, že v budoucnu se od nich upustí úplně. Jak to bude ale skutečně na podzim, je nyní velmi těžké predikovat.

I přesto však Ministerstvo zdravotnictví vymýšlí způsoby, jak doposud nenaočkované lidi k očkování motivovat. Ve hře je nyní zavedení terénních očkovacích týmů na místech s vysokou koncentrací lidí, kde bude možné nechat se naočkovat bez předchozí registrace. V Kalifornii očkované zase zařazují do slosování v loterii a v Thajsku byste za očkování mohli vyhrát živou krávu.

Spíše než motivování k očkování nicméně české Ministerstvo zdravotnictví občany do očkování tlačí. Podle vedoucího lékaře intenzivní péče Martina Balíka je zrušení 90denní lhůty po prodělání nemoci hazardem s lidským zdravím.

„Dostávali jsme pacienty, kterým se, bohužel, sešel covid s vakcinací. Neměli být vakcinováni, a přesto vakcinování byli, protože se tady nedodržují elementární pravidla vakcinace. Vydávají se doporučení typu, že se můžete týden, dva týdny po prodělaném symptomatickém covidu vakcinovat. To je pěkně prosím nesmysl, který pustilo do éteru ministerstvo zdravotnictví. To je špatně,“ komentoval pro Seznam Zprávy Martin Balík.

Nejste očkovaní? Nevadí, některé hotely nabízí samotesty

Pokud se budete muset nechat před dovolenou otestovat, objednejte se s předstihem, o termíny je totiž během léta vyšší zájem. Dá se však předpokládat, že situace už nebude tak kritická, jako byla před prodlouženým víkendem, kdy se na testovacích místech tvořily dlouhé fronty.

Otestovat se můžete ale nechat i v českých hotelech, které možnost samotestování nabízí. Informujte se proto u poskytovatele ubytování – umožnit hostům antigenní test v hotelu není samozřejmostí, ale spíše nadstandardní službou.

Hotelům buď předložíte oficiální certifikát o testování starý maximálně 3 dny, potvrzení o negativním výsledku ze zaměstnání ne starší než 3 dny, PCR test, který nesmí být starší než 7 dnů, nebo potvrzení o prodělání onemocnění, od kterého neuplynulo více než 180 dnů.

Lepší je ovšem do ubytování přijet s již negativním výsledkem, a to z toho důvodu, abyste se z dovolené nemuseli zklamaní vracet domů, protože vám test na místě vyšel pozitivní.

Pokud jste očkovaní, stačí vyplnit příjezdový formulář

Nejjednodušší to ale budou mít plně očkovaní Češi, kteří ani po příjezdu ze zahraničí testy na koronavirus nebudou muset absolvovat . Očkovaným tak bude stačit vyplnit pouze příjezdový formulář. Bez testů se mohou vracet ze zemí, které jsou na cestovatelském semaforu označeny zelenou až tmavě červenou barvou.

Do zemí označených černou barvou (extrémní riziko) Ministerstvo zahraničí českým občanům důrazně nedoporučuje cestovat. Výjimku mají jen ti, kteří musí řešit neodkladné záležitosti.

Mezi černě označené země patří Botswana, Brazílie, Indie, Jihoafrická republika, Kolumbie, Lesotho, Malawi, Mosambik, Namibie, Nepál, Paraguay, Peru, Rusko, Svazijsko, Tanzanie (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambie, Zimbabwe a od 5. 7. 2021 je na seznamu nově také Tunisko.