Zemědělci hrozí protesty. Vadí jim, že řetězce prodávají lidem jejich zboží s vysokou marží

Muž nakupuje podle nákupního seznamu Canva

Tuzemské zemědělce rozčilují stále větší marže, s jakými prodávají zboží obchodní řetězce, přestože cena výkupu zůstává neměnná. Agrární komora ČR proto zvažuje protestní akce. Podrobnosti ani datum zatím zveřejněny nebyly.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Prezident agrární komory ČR Jan Doležal na tiskové konferenci potvrdil zájem o protesty. Podle něj by se mohlo jednat o blokády dopravy v okolí logistických center a prodejen, avšak termín nebo detaily neuvedl. Příčinou je zejména zvýšení cen za zboží. Zvýšené marže se totiž neprojevily na výkupní ceně, za kterou řetězce platí samotným zemědělcům. „Velmi vážně uvažujeme o nějakých akcích, jako jsou blokády, abychom upozornili na neutěšenou situaci, která tady ve výrobní vertikále je,“ doplnil Doležal.

K možným protestům se vyjádřil i viceprezident komory Jiří Milek, který uvedl, že rozhodovat se o možné akci bude na sklonku léta, pravděpodobně na konci letních prázdnin.

Podle Milka, který byl dříve ministrem zemědělství, by mohlo rozhodnutí o protestech padnout na agrosalonu Země živitelka. Ten se bude konat na konci srpna v Českých Budějovicích. Na akci zasedá vedení komory.

„Jde nám o to, abychom upozornili na chování obchodních řetězců. Zemědělci se nebudou přivazovat nikam ke svodidlům nebo blokovat ve velkém dopravu, ale spíše by šlo, pokud by se o tom rozhodlo, o blokování distribučních center nebo přímo samotných obchodů,“ dodal Doležal. Podle prezidenta komory logicky není možné, aby vzhledem k zvyšování cen a bohatnutí řetězců nedocházelo také k navýšení výkupních cen zemědělců, kteří jsou tímto znevýhodněni – a to dlouhodobě.

Většina komodit má neměnné ceny už minimálně po jedno desetiletí, řetězce přitom s komorou odmítají komunikovat. Zástupci komory, Zemědělského svazu ČR a Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků napsali v květnu tohoto roku dokonce dopis na centrály konkrétních řetězců.

V dopise bylo uvedeno, že zemědělci chtějí vyjednat změnu podmínek – výhodně pro obě strany. Protože jednotlivé řetězce nereagovaly, došlo k odeslání další výzvy k jednání. Tentokrát však s obsahem hodlá komora seznámit veřejnost.

Muž dává do bedny tuřín Jacob Lund / Shutterstock.com

„Typickým příkladem letošního roku byly brambory, které zemědělci baličkám prodávali za výrazně podnákladové ceny. Farmářská cena činila za první čtyři měsíce letošního roku podle dat Českého statistického úřadu průměrně 3,85 Kč/kg, zatímco v obchodech stály konzumní brambory ve stejném období 12,93 Kč/kg,“ uvedl už dříve prezident agrární komory Doležal. K situaci podle něj dochází také z důvodu dovozu ze zahraničí za dumpingové ceny. I proto se české zboží do řetězců ani mnohdy nedostane. Zemědělci jsou tak nuceni pěstovat pšenici nebo řepku, pro ně bezproblémové plodiny.

Květnový průzkum navíc odhalil, že ze 191 členů komory se s nekalými praktikami ze strany obchodníků setkala většina zemědělců. Změny přitom měla nastolit novela zákona o významné tržní síle, se kterou měla nabýt platnosti evropská směrnice o nekalých obchodních praktikách. Novelu ještě neprojednala vláda.

Vývoj situace sledujeme a budeme vás informovat o aktuálním dění.