Zánět močového měchýře může být nakažlivý: Pozor si dejte na kliky, ručníky nebo partnera

Zánět močového měchýře může být nakažlivý: Pozor si dejte na kliky, ručníky nebo partnera Canva

Zánět močových cest trápí hlavně ženy a pokud se zanedbá, může se z jednorázové nepříjemnosti snadno překlopit do chronických obtíží. Dámy asi nepřekvapí fakt, že během života prodělají zánět močového měchýře více než dvě třetiny žen. Jen málo kdo si však uvědomuje, že za určitých okolností je nemoc nakažlivá. Co s tím?

Přečtěte si také

Velikonoce jsou za dveřmi. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

Proč trpí záněty víc ženy než muži?

Ženy mají větší kapacitu močového měchýře, takže se v něm předtím, než tělo vyšle signál k vyprázdnění, tekutina hromadí a drží déle.

Kvůli děloze také mají měkčí pánevní dno než muži, a navíc močová trubice ústí do míst, kde se vyskytují různé druhy bakterií. Proto je nutné, aby se ženy důkladně staraly o svou intimní hygienu, a to nejen během menstruačního cyklu.

Co zánět močového měchýře nejčastěji způsobuje?

1. Špatný směr utírání

Se zvýšenou důkladností intimní hygieny u žen se pojí také správné utírání po močení a stolici. To by mělo probíhat směrem zepředu dozadu, nikoli naopak. Tento správný způsob utírání je dobré učit už malé holčičky, aby měly správné návyky.

Špatný směr utírání do vaginy snadno zanese bakterie E. coli ze zbytků stolice a odtamtud už je to kousek do močové trubice. A zánět je na světě.

Pálení při močení i zvýšené nutkání močit mohou signalizovat zánět močového měchýře Canva

2. Hormonální změny

Dívky, které začnou menstruovat, by měly zároveň zvýšit svou intimní hygienu stejně jako ženy v přechodu, které mohou mít během klimakteria sníženou obranyschopnost sliznice močových cest.

3. Úniky moči

Zánět močového měchýře dokážou vyvolat také nechtěné úniky moči. Nejedná se o problém výhradně starších žen, i když u nich se zánět močových cest způsobený inkontinencí objevuje častěji. Za inkontinenci může především slabé pánevní dno, které mohou mít i mladé ženy. Na jeho posilování existuje celá řada cviků.

4. Pozor na kliky, ručníky a prkýnka

Asi jen málo žen si uvědomuje, že zánětem se můžeme i od někoho nakazit. Stačí, když si sedne nebo se rukama dotkne toaletního prkýnka na záchodě, který předtím navštívil někdo nakažený. Při utírání pak může dojít k přenosu patogenů. Stejné nebezpečí přenosu hrozí i při použití ručníku. Když si nemocná žena po odchodu z toalety neumyje důkladně ruce, otře si je do ručníku a vezme za kliku.

5. Nakazit se můžete i od partnera

Záněty měchýře způsobují také mikroorganismy, jako jsou kvasinky, některé viry a bakterie (stafylokoky nebo enterobakterie). Ty v těle způsobují záněty střev a průjmy. Pokud je infekce močového měchýře způsobena těmito původci, je důležité léčit i sexuálního partnera. Jedině tak můžete zabránit opakované infekci.

Nejčastější příznaky

  • Pálení při močení, řezavá bolest
  • Zakalená moč
  • Krev v moči
  • Bolest při domočování
  • Výrazně časté nutkání močit
  • V závažnějších případech i inkontinence
  • Bolest v bedrech naznačuje, že zánět močového měchýře postoupil až do ledvin

Akutní vs. chronický zánět

U akutní varianty je nástup zánětu a výše zmíněných projevů rychlý, také ale většinou docela rychle odeznívá. Oproti tomu bývají u chronických obtíží projevy i bolest trochu mírnější, opakovaně se však vrací. Z toho důvodu je chronický zánět močového měchýře závažnější než akutní.

Zánět močových cest je bolestivý. Canva

Co dělat

Pijte čistou vodu

Pokud se obtíže objeví, dbejte na zvýšený a častější příjem vody. Pomůže vám to močový měchýř pročistit a zanesené bakterie vyplavit. Volte vody čisté, tedy nemineralizované.

Vysaďte kávu i čaj

Káva spolu s černým a zeleným čajem obsahuje kofein, který dráždí a zvyšuje frekvenci močení. Na pár dní tak obojí nahraďte čistou vodou a bylinným urologickým čajem, který zmíněný kofein neobsahuje, a navíc zklidňuje zánětlivou sliznici.

Vyřaďte alkohol i pivo

Traduje se, že pití piva slouží jako prevence vzniku močových kamenů, a tak se může tato rada zdát na první dobrou jako hloupost. Ale ve chvíli, kdy naše tělo sužuje infekce, funguje pití piva tak, že sníží obranyschopnost našeho imunitního systému, čímž bujícím kvasinkám a bakteriím pomůže.

Vyhněte se sladkému

Vzdejte se po dobu zánětu sladkých jídel. Ta totiž v těle podporují bujení nesprávných bakterií a mohla by zánět močového měchýře ještě zhoršit.

Tři dny a dost

Pokud zaznamenáte příznaky zánětu močových cest, nelekejte se. Vyčkejte 3 dny, během kterých zvýšíte příjem tekutin, a pokud se do té doby obtíže nevytratí, požádejte o pomoc svého lékaře.

Pomohou brusinky?

Ano, brusinky prokazatelně zklidňují sliznici močového měchýře při zánětu, hodí se je tedy mít po ruce. Podobně účinný je i brusinkový čaj a v lékárnách nebo drogeriích koupíte také brusinkové tablety, které mají za úkol vám při zánětu ulevit.

Pozor: Brusinky by rozhodně neměly být slazené! Při zánětu močového měchýře se od sladkých potravin naopak snažíme držet co nejdál.

Ne vždy jde o zánět

Jste-li milovníkem kořeněných jídel, může se stát, že pálení ucítíte jak při močení, tak při stolici. To způsobuje v tuto chvíli s největší pravděpodobností dráždivý kapsaicin, látka, která stojí za pálivostí některých druhů potravin a koření. Nemusí tedy hned nutně jít o zánět močového měchýře.