Vláda opět zpřísňuje opatření: Od 9. července bude nutný test při návratu ze všech zemí

Vláda opět zpřísňuje opatření: Od 9. července bude nutný test při návratu ze všech zemí. Canva

Vláda kvůli rychle se šířící indické variantě delta přitvrdí v koronavirových opatřeních, a to již od pátku 9. července. Na dnešním mimořádném jednání vlády o tom rozhodli ministři. Lidé, kteří dostali zatím jen jednu dávku vakcíny, podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha budou nově k prokázání bezinfekčnosti předkládat také negativní test. Zpřísňovat se budou také pravidla pro návrat ze všech zahraničních zemí.

Přečtěte si také

Výrobci nápojů v plechovkách mění design. Kofola či Rockstar více vsází na eleganci

Jedna dávka nestačí

Vláda dnes schválila mimořádné opatření, které mění pohled na lidi, kteří mají jen jednu dávku očkování. Jedna dávka nebude dostatečná pro prokázání bezinfekčnosti, bude nutné být naočkovaný plně a až 14 dní po druhé dávce bude člověk považovaný za bezinfekčního. „Uvidíme podle situace, jestli bude nutné přeočkování," řekl na čtvrteční tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Od 9. července bude opět povinnost testováni po návratu z dovolené

Jakýkoliv návrat ze zahraničí nově znamená, že člověk musí být otestován a vyplnit příjezdový formulář. Jediný, kdo nemusí být otestován:

  • jsou lidé s ukončeným očkováním,
  • nebo lidé, kteří nemoc prodělali v posledních 180 dnech.

„Ať už člověk přijede do Česka odkudkoliv, bude se muset nechat otestovat. Režim bude odlišný podle barvy země. V tuto chvíli chceme sjednotit režim pro zelené a oranžové země. Pokud někdo přijede ze zelené nebo oranžové, bude muset vyplnit příjezdový formulář a mít za sebou alespoň antigenní test ne starší než 48 hodin a 72 u PCR. Test může proběhnout před příjezdem nebo nejpozději pět dnů po příjezdu. Neplatí to pro plně očkované, nebo pro ty, kteří prodělali covid-19," vysvětlil na dnešní tiskové konferenci Adam Vojtěch.

Ministři dnes posvětili také důrazné nedoporučení pro cesty do Tuniska. Adam Vojtěch chtěl africký stát zařadit na seznam extrémně rizikových zemí, kam od dnešního dne patří také Rusko. Ostatně již včera ministr přiznal, že by na seznam zařadil také Velkou Británii – ta se v seznamu nakonec nenachází. Novinářům však sdělil, že pokud se situace ve Velké Británii nezlepší, od 12. července by mohla skončit na seznamu černých zemí. Cílem zmíněných zpřísnění je zamezit šíření indické mutace delta v Česku.

Po dovolené se zkomplikuje i návrat do práce

Podle slov ministra zdravotnictví zaměstnavatelé nebudou smět vpustit na pracoviště po návratu ze zahraniční dovolené lidi bez negativního testu. „Lidé budou mít povinnost vyplňovat příjezdové formuláře, hygiena pak bude kontrolovat, jestli to lidé a zaměstnavatelé dodržují,” sdělil Vojtěch. Dále také uvedl, že plošné testování ve firmách a na úřadech by vláda opět zavedla, pokud by bylo za 7 dní 25 nakažených na 100 000 obyvatel. Aktuálně je jich 8.

Místo respirátoru někde stačí už jen rouška

Od 1. července již nejsou povinné respirátory:

  • na nástupištích a v čekárnách veřejné dopravy,
  • v motorových vozidlech,
  • ve vnějších prostorách provozoven stravovacích služeb
  • a na veřejných nebo soukromých akcích, kde bude uvnitř na jednom místě méně než 10 osob a venku 30 osob.

Děti do 15 let věku již mohou respirátory zcela nahradit rouškami nebo obdobným prostředkem.

Dnes ministerstvo doplnilo, že povinnost nosit v ostatních vnitřních prostorách staveb alespoň roušku zůstává v platnosti tam, kde dochází na stejném místě a ve stejný čas k přítomnosti alespoň dvou osob vzdálených od sebe méně než 2 metry, nejedná-li se výlučně o členy domácnosti.