Užijte si jahodovou sezónu: Poznejte trifle, tradiční anglický dezert

Trifle si zamilujete. Canva

Nádherný dezert plný šťavnatého ovoce, piškotu a sladkého smetanového krému se hodí pro jakoukoliv slavnostní příležitost. Jeho chuť je plná a zároveň lehká a svěží, takže je ideální i do horkého letního počasí. Příprava zabere jen chviličku, ale můžete ho mít i připravený v ledničce.

Přečtěte si také

Stan, juta i PET flaška. Ochraňte rostliny a mladé stromky před mrazem, jinak zimu nemusí přežít

Čím se trifle vyznačuje?

Trifle je jeden z tradičních anglických receptů. První zmínku o něm najdeme už v kuchařce z roku 1585. Jedná se v podstatě o druh koláče, který je obvykle servírovaný ve velké misce.

Podle původního receptu se připravuje z tenkých plátů piškotového těsta pokapaných sherry (nebo jiným alkoholem), sladké šlehačky, pudinkového krému, želé a všemožného ovoce.

Přípravu trifle si můžete zjednodušit použitím dlouhých cukrářských piškotů. Ať už použijete piškoty nebo piškotové těsto, postup bude stejný. Experimentujte s různými druhy ovoce i náplněmi. Místo klasického krémového sýra použijte třeba mascarpone, tučný tvaroh nebo zakysanou smetanu. Každá kombinace bude něčím unikátní.

Dokonalý letní dezert. Canva

Sladká šlehačka:

  • 240 ml smetany ke šlehání
  • 25 g cukru moučka

Smetanový krém na trifle:

  • 500 g krémového sýra typu Philadelphia (u nás je podobný Palouček nebo Lučina v kostce)
  • 150 g cukru krystal
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 240 ml smetany ke šlehání

Na sestavení trifle:

  • 2 balíčky dlouhých cukrářských piškotů
  • 2 panáky Amaretta/Sherry (pro děti vynechte)
  • miska čerstvých jahod
  • pár snítek máty

Příprava krému a šlehačky:

  1. Začněte přípravou šlehačky – v misce si vyšlehejte 240 ml smetany ke šlehání spolu s cukrem moučkou do lehké a jemné šlehačky.
  2. Pokračujte smetanovým krémem – ve větší misce si smíchejte smetanový sýr s krystalovým cukrem a vanilkou. Míchejte, dokud se nezbavíte všech hrudek. Ze začátku to půjde ztuha, ale smetanový sýr postupně povolí.
  3. Přilijte do krému 240 ml smetany ke šlehání a opět vymíchejte do hladké a nadýchané konzistence.

Tip: Použijte ruční mixér a začněte přípravou šlehačky, abyste mezi šleháním krému a šlehačky nemuseli metličky umývat.

Sestavení trifle:

  1. Očistěte jahody a část rozkrájejte na plátky.
  2. Tradičně se k podávání trifle používá zdobená skleněná mísa na stopce, díky které bude dezert vynikat na vašem stole.
  3. Dno misky vystelte cukrářskými piškoty a pokapejte jedním panákem sherry nebo amaretta.
  4. Překryjte piškoty 1/3 krému.
  5. Celý vnitřní okraj mísy ozdobte pomocí plátků jahod a posypte jimi i celý vnitřek dezertu.
  6. Překryjte další 1/3 krému, na kterou dejte druhý balíček piškotů a ty opět zakápněte alkoholem.
  7. Následuje poslední 1/3 smetanového krému, další řada plátků jahod po okraji misky a další jahody na zbytek krému.
  8. Na vršek trifle dejte vyšlehanou sladkou smetanu, dozdobte dalšími čerstvými jahodami a pár snítkami máty.
  9. Před podáváním nechte trifle dobře vychladit v ledničce (alespoň 1 hodinu).

Tip na závěr

Nemáte doma mátu? Nechte na pár jahodách stopky a ty pak použijte na vršek trifle. Pro extra slavnostní vzhled poslední šlehačkovou vrstvu ozdobte pomocí zdobicího sáčku.