Užijte si jahodovou sezónu: Poznejte trifle, tradiční anglický dezert

Trifle si zamilujete. Canva

Nádherný dezert plný šťavnatého ovoce, piškotu a sladkého smetanového krému se hodí pro jakoukoliv slavnostní příležitost. Jeho chuť je plná a zároveň lehká a svěží, takže je ideální i do horkého letního počasí. Příprava zabere jen chviličku, ale můžete ho mít i připravený v ledničce.

Přečtěte si také

Heinz našel muže, který přežil měsíc na moři jen díky kečupu. Chce mu koupit loď
Heinz našel muže, který přežil měsíc na moři jen díky kečupu. Chce mu koupit loď

Čím se trifle vyznačuje?

Trifle je jeden z tradičních anglických receptů. První zmínku o něm najdeme už v kuchařce z roku 1585. Jedná se v podstatě o druh koláče, který je obvykle servírovaný ve velké misce.

Podle původního receptu se připravuje z tenkých plátů piškotového těsta pokapaných sherry (nebo jiným alkoholem), sladké šlehačky, pudinkového krému, želé a všemožného ovoce.

Přípravu trifle si můžete zjednodušit použitím dlouhých cukrářských piškotů. Ať už použijete piškoty nebo piškotové těsto, postup bude stejný. Experimentujte s různými druhy ovoce i náplněmi. Místo klasického krémového sýra použijte třeba mascarpone, tučný tvaroh nebo zakysanou smetanu. Každá kombinace bude něčím unikátní.

Dokonalý letní dezert. Canva

Sladká šlehačka:

  • 240 ml smetany ke šlehání
  • 25 g cukru moučka

Smetanový krém na trifle:

  • 500 g krémového sýra typu Philadelphia (u nás je podobný Palouček nebo Lučina v kostce)
  • 150 g cukru krystal
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 240 ml smetany ke šlehání

Na sestavení trifle:

  • 2 balíčky dlouhých cukrářských piškotů
  • 2 panáky Amaretta/Sherry (pro děti vynechte)
  • miska čerstvých jahod
  • pár snítek máty

Příprava krému a šlehačky:

  1. Začněte přípravou šlehačky – v misce si vyšlehejte 240 ml smetany ke šlehání spolu s cukrem moučkou do lehké a jemné šlehačky.
  2. Pokračujte smetanovým krémem – ve větší misce si smíchejte smetanový sýr s krystalovým cukrem a vanilkou. Míchejte, dokud se nezbavíte všech hrudek. Ze začátku to půjde ztuha, ale smetanový sýr postupně povolí.
  3. Přilijte do krému 240 ml smetany ke šlehání a opět vymíchejte do hladké a nadýchané konzistence.

Tip: Použijte ruční mixér a začněte přípravou šlehačky, abyste mezi šleháním krému a šlehačky nemuseli metličky umývat.

Sestavení trifle:

  1. Očistěte jahody a část rozkrájejte na plátky.
  2. Tradičně se k podávání trifle používá zdobená skleněná mísa na stopce, díky které bude dezert vynikat na vašem stole.
  3. Dno misky vystelte cukrářskými piškoty a pokapejte jedním panákem sherry nebo amaretta.
  4. Překryjte piškoty 1/3 krému.
  5. Celý vnitřní okraj mísy ozdobte pomocí plátků jahod a posypte jimi i celý vnitřek dezertu.
  6. Překryjte další 1/3 krému, na kterou dejte druhý balíček piškotů a ty opět zakápněte alkoholem.
  7. Následuje poslední 1/3 smetanového krému, další řada plátků jahod po okraji misky a další jahody na zbytek krému.
  8. Na vršek trifle dejte vyšlehanou sladkou smetanu, dozdobte dalšími čerstvými jahodami a pár snítkami máty.
  9. Před podáváním nechte trifle dobře vychladit v ledničce (alespoň 1 hodinu).

Tip na závěr

Nemáte doma mátu? Nechte na pár jahodách stopky a ty pak použijte na vršek trifle. Pro extra slavnostní vzhled poslední šlehačkovou vrstvu ozdobte pomocí zdobicího sáčku.