Jak ošetřit odřené koleno, když u sebe nemáte dezinfekci

Lékárničku bychom při sportování měli mít u sebe. Canva

Vysněný čas dětské radosti je tu a s ním i mnoho nehod. Nejčastější z nich je odřené koleno. Jenže co když jsme právě v lese a nemáme dezinfekci? Mrkněte na naše rady.

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Vyhněte se bagatelizaci!

Často máme tendenci zranění bagatelizovat. Zejména v dospělosti nad vším mávneme rukou. Vždyť je to jen škrábnutí! Ano, pro nás ano. Ale dětské tělo je více náchylné na různé zdravotní neduhy. Jen si vzpomeňme, kolika nemocemi jsme si prošli jako děti.

Proč je dezinfekce důležitá?

Nepodceňujme odřené koleno ani říznutí. Znamená to, že všechny tři vrstvy pokožky jsou prodřeny až do krve, a tudíž hrozí vpád různých nečistot a bakterií rovnou do krevního oběhu. Zastavme tento proces dřív, než se promění v něco nebezpečnějšího.

Krev bychom neměli příliš utírat. Canva

Tělo si pomůže samo, ale…

Krvácením se rána čistí. Tělo se o sebe postará a je to tak v pořádku. Ale zpravidla nenecháváme téct krev po celé noze a nečekáme, až se tok zastaví. Honem taháme kapesníky a krev otíráme. Všechny bakterie a nečistoty tedy vracíme zpět do ranky. Znovu a znovu.

Co udělá dezinfekce?

Dezinfekce má schopnost vyčistit ránu. Proces čištění se projevuje právě oním nesnesitelným štípáním. Zároveň zpomaluje krvácení a rána se rychleji zacelí.

Jsme v terénu a bez dezinfekce!

Nezoufejme. Příroda je štědrá a nabízí mnohá léčiva, která najdeme po cestě. Využít můžeme jitrocel nebo heřmánek a skvělým pomocníkem je také šalvěj. Jak jednotlivé rostlinky fungují?

1. Jitrocel

Jitrocel kopinatý najdeme na loukách. Je to ideální pomocník, jsme-li někde venku. Jednoduše utrhněme pár lístků jitrocele a přiložme na ránu. Látky rostliny zajistí přirozenou očistu.

2. Heřmánek

Heřmánek sice najdeme všude, ale nepomůže nám ve své přírodní podobě. Musíme z něj udělat odvar, kterým poté ránu omýváme. Jedná se o ideální variantu, pokud jsme poblíž domova.

3. Šalvěj

Najdeme ji především na zahrádkách v bylinkových záhonech nebo sušenou připravenou na čaj. Připravte velmi silný odvar – ten ovšem nepijte! Silný odvar je ideální dezinfekce a čistič rány. Navíc tlumí bolest.

Tip na zázrak v květináči: Aloe vera

Aloe vera je rostlinka, která nejen dobře vypadá doma na parapetu, ale je významným pomocníkem i pro své všeobecné zdravotní benefity. Vyrábějí se z ní džusy, krémy i masti. Nám postačí ustřižená špička dužnatého listu. Rozpůlíme ho a gelovou část přiložíme na ránu. Aloe vera velmi rychle zastavuje krvácení, navíc má dezinfekční účinky.

Odřené koleno? Co s ním?

Jak postupovat v okamžiku, kdy už je koleno odřené, dětský pláč se rozléhá všude kolem a my jsme tu od toho, abychom situaci vyřešili? Mrkněte na to, jak správně ošetřit odřené koleno.

Hlavně jemně!

Zapomeňme na metody minulé doby, kdy se všechny kamínky a nečistoty drhly rýžovým kartáčem přímo z rány. Je to nejen zbytečné, ale také velmi bolestivé a traumatizující. Nedělejte to! Bohatě postačí pečlivé opláchnutí rány vodou. Pokud se v rance přece jen nějaká viditelná špína drží, zkusme to udělat prsty. Jen zlehka. Většinou se vše pustí okamžitě.

Na řadě je čištění

Opláchnutí vodou je taková hrubá očista, jež odstraní fyzické částečky, které do odřeniny zkrátka nepatří. Dalším krokem je dezinfekce. Pokud nemáme dezinfekci, použijeme jednu z výše uvedených metod.

Zakrytí rány

Obecně je důležité nechat ránu dýchat. Nezakrývat ji. Rychleji se vytvoří strup a rána se zahojí. Bohužel, v případě neustále aktivních dětí to není možné, proto použijme náplast nebo obvaz. Veselé voděodolné náplasti děti budou bavit a jen tak si je nebudou chtít odstranit. Navíc vydrží i vlhkost a seženete je v každé drogerii i lékárně.