Je to fialové, plné květů a voní to. Co je to? Přece fialkový sirup, který si můžete na jaře doma vyrobit z voňavých kvítků violek, lidově fialek. Ty jsou jedlé a stejně jako ve vázičce se budou vyjímat také v domácím sirupu.
Domácí fialkový sirup – recept
Co budete potřebovat:
- velkou hrst čerstvých květů fialek, ideálně violky vonné (zhruba 550 kusů)
- 500 ml horké vody
- 500 g cukru krystal
- 1,5 bio citrónu
Postup 1. den:
- Nasbírejte čerstvé květy fialek a doma je rychle propláchněte pod studenou vodou. Žádné dlouhé macerování, ať vám neutečou vonné silice.
- Fialky dejte do uzavíratelné nádoby (např. hrnce) a zalijte půl litrem horké vody. Přidejte 1,5 bio citrónu nakrájeného na plátky a zavřete.
- Nechte 24 hodin macerovat na tmavém chladném místě, aby fialky pustily barvu, vůni a šťávu.
Anna Jančevová
Postup 2. den
- Připravte si 3 až 4 uzavíratelné sklenice střední velikosti, dobře je umyjte a nechte uschnout.
- Fialky slijte přes plátýnko nebo hustý cedník a zbylé květy vymačkejte.
- Tekutinu přendejte do hrnce, přidejte půl kila cukru krystal a za občasného míchání přiveďte tekutinu k varu.
- Nechte sirup 3 minuty probublat, vypněte a ještě horký jej plňte do sterilizovaných sklenic.
Jak prodloužit trvanlivost sirupu
Po naplnění sklenic sirupem máte dvě možnosti. Pokud víte, že jej spotřebujete do 2 až 3 týdnů, uchovávejte ho v lednici. Pokud ale chcete, aby vám sirup vydržel až 1 rok, je třeba sklenice zavařit. Sirup potřebuje 20 minut při 80 stupních, aby se zakonzervoval.
Anna Jančevová
3 důvody, proč pít fialkový sirup
- Díky fialové barvě si sirup rozhodně oblíbí děti. Můžete ho zmrazit v tvořítkách na led a přidat do 1 litru sodovky. Budete mít parádní limonádu, hrající barvami.
- Na rozdíl od kupovaných sirupů víte, co je v domácím fialkovém sirupu obsaženo. Žádné konzervanty, éčka ani umělá barviva.
- Fialkovým sirupem můžete sladit i dezerty, případně ho používat na oslazení čaje.
Tip navíc
Vyvařte ze sirupu přebytečnou vodu zhruba o polovinu, a získáte domácí fialkový med. Jeho příprava je podobná jako u domácího sedmikráskového medu.