Fialová šťáva pro děti bez konzervantů a barviv? Ano, to je domácí fialkový sirup

Domácí fialkový sirup Anna Jančevová

Je to fialové, plné květů a voní to. Co je to? Přece fialkový sirup, který si můžete na jaře doma vyrobit z voňavých kvítků violek, lidově fialek. Ty jsou jedlé a stejně jako ve vázičce se budou vyjímat také v domácím sirupu.

Přečtěte si také

Máslo, nebo margarín? Nekonečný boj o to, co je lepší pro zdraví
Máslo, nebo margarín? Nekonečný boj o to, co je lepší pro zdraví

Domácí fialkový sirup – recept

Co budete potřebovat:

  • velkou hrst čerstvých květů fialek, ideálně violky vonné (zhruba 550 kusů)
  • 500 ml horké vody
  • 500 g cukru krystal 
  • 1,5 bio citrónu

Postup 1. den:

  1. Nasbírejte čerstvé květy fialek a doma je rychle propláchněte pod studenou vodou. Žádné dlouhé macerování, ať vám neutečou vonné silice. 
  2. Fialky dejte do uzavíratelné nádoby (např. hrnce) a zalijte půl litrem horké vody. Přidejte 1,5 bio citrónu nakrájeného na plátky a zavřete. 
  3. Nechte 24 hodin macerovat na tmavém chladném místě, aby fialky pustily barvu, vůni a šťávu. 
Naložené fialky po 24 hodinách Anna Jančevová

Postup 2. den

  1. Připravte si 3 až 4 uzavíratelné sklenice střední velikosti, dobře je umyjte a nechte uschnout. 
  2. Fialky slijte přes plátýnko nebo hustý cedník a zbylé květy vymačkejte. 
  3. Tekutinu přendejte do hrnce, přidejte půl kila cukru krystal a za občasného míchání přiveďte tekutinu k varu. 
  4. Nechte sirup 3 minuty probublat, vypněte a ještě horký jej plňte do sterilizovaných sklenic

Jak prodloužit trvanlivost sirupu

Po naplnění sklenic sirupem máte dvě možnosti. Pokud víte, že jej spotřebujete do 2 až 3 týdnů, uchovávejte ho v lednici. Pokud ale chcete, aby vám sirup vydržel až 1 rok, je třeba sklenice zavařit. Sirup potřebuje 20 minut při 80 stupních, aby se zakonzervoval. 

Vykvetlé fialky na zahradě Anna Jančevová

3 důvody, proč pít fialkový sirup

  1. Díky fialové barvě si sirup rozhodně oblíbí děti. Můžete ho zmrazit v tvořítkách na led a přidat do 1 litru sodovky. Budete mít parádní limonádu, hrající barvami.
  2. Na rozdíl od kupovaných sirupů víte, co je v domácím fialkovém sirupu obsaženo. Žádné konzervanty, éčka ani umělá barviva
  3. Fialkovým sirupem můžete sladit i dezerty, případně ho používat na oslazení čaje. 

Tip navíc

Vyvařte ze sirupu přebytečnou vodu zhruba o polovinu, a získáte domácí fialkový med. Jeho příprava je podobná jako u domácího sedmikráskového medu

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!