Pozor na nebezpečné ovoce a zeleninu pro vašeho psa: Seznam potravin, které mohou škodit zdraví vašeho mazlíčka

Žena krájí rajčata a dává ochutnat psovi ilona.shorokhova / Shutterstock.com

Vyvážená strava plná ovoce a zeleniny je důležitá pro naši imunitu i psychickou pohodu. Platí to i pro naše chlupaté miláčky? Ano, ale nemůžeme jim dávat všechno bez rozmyslu. Bohužel, některé druhy ovoce a zeleniny mohou být pro psy nebezpečné, třeba i v malém množství. Jiné je zase vhodné do jejich stravy zařadit, protože podporují zdravé procesy v jejich těle. Zde je seznam těch nejlepších ovocných a zeleninových dobrot, které psi ocení a prospějí jim.

Přečtěte si také

Jezte pomaleji a zhubnete, říkají odborníci na stravování. Mozku trvá dvacet minut, než nám dá pokyn, že máme dost

Jaké ovoce může pes bez problémů sníst?

Borůvky – Mezi bobulemi se jedná o jedny z nejlepších variant pro psy. Obsahují velké množství vitamínu C, draslíku a antioxidantů. Jejich pojídání pomáhá pejskům bojovat se záněty. Navíc neobsahují příliš velké množství cukru a najdete v nich vysoké zastoupení vlákniny pro lepší zažívání.

Kiwi – Je bohaté na draslík, vitamín C a vlákninu. Na přemíru vlákniny v jídelníčku vašich mazlíčků si však dávejte pozor, místo zdravého zažívání byste mohli mazlíkovi přivodit průjem. Ostatně všechno z našeho seznamu je třeba podávat s mírou.

Ananas – Další nálož vitamínů a minerálů. Obsahuje mimo jiné bromelin, což je látka, která pomáhá psům snadněji zpracovat bílkoviny. Před podáním odstraňte z ananasu slupku i střed. Vždy dávejte mazlíkovi ananas čerstvý, nikoliv ten z plechovky!

Maliny – Obsahují hodně prospěšných látek pro psy (draslík, hořčík, měď, mangan atd.), ale také xylitol, který může být ve vyšších dávkách dráždivý, nebo dokonce nebezpečný. Proto nikdy nedávejte psovi víc než dvě maliny najednou.

Jahody – Jsou dobré jako zdroj energie (obsahují relativně hodně cukru), vlákniny a antioxidantů. Jahody je dobré podávat především starším psům, kterým pomáhají posílit imunitu.

Mops se dívá s vyplazeným jazykem na mísu s jahodami Ezzolo / Shutterstock.com

Jakou zeleninu může pes?

Zelené fazolky – Jde o skvělý zdroj důležitého vitamínu K i vitamínu C. Obsahují také slušné množství manganu. Podávat můžete syrové i vařené, jen je raději psovi nejdříve nakrájejte na menší kousky.

Brokolice – Mezi lidmi ne úplně oblíbená, pro psy však lahůdka, kterou mají rádi i za syrova. Můžete ji v menším množství zařadit i do jídelníčku mazlíka, který má zažívací potíže. Nejvíce prospěšnou součástí brokolice je vláknina a spolu s ní vitamín C.

Okurky – Klasická hadovka je skvělou svačinou pro psy, zejména pro ty, kteří mají tendenci trpět nadváhou. Nakrájejte ji na menší, lehce stravitelné kousky. Díky okurkám dostane váš pes slušnou dávku hořčíku, biotinu, mědi či vitamínu B1.

Mrkev – Nakrájená nebo nastrouhaná a smíchaná s potravou pro psy. Mrkev je skvělá díky svému obsahu beta karotenu. Jenom pozor, příliš mnoho této prospěšné látky může mít vliv na barvu srsti.

Špenát – Oblíbený pokrm Pepka Námořníka je skvělý i pro vašeho chlupatého přítele. Pomáhá především udržet zdravé a silné srdce. Rozhodně jej před podáním nakrájejte na malé kousky a klidně i uvařte v páře.

Bígl se dívá na člověka, který krájí okurek Viktoriia Bu / Shutterstock.com

Jaké ovoce a zeleninu naopak pes nesmí?

Pro psy jsou zcela nevhodné tyto druhy ovoce a zeleniny:

  • Cibule
  • Česnek (i medvědí)
  • Hrozny i rozinky
  • Avokádo
  • Třešně i višně – Nebezpečné jsou především pecky. Snažte se za každou cenu vyvarovat toho, aby pes jedl pecky nejenom z třešní a višní, ale také třeba z meruněk. Obsahují totiž kyanid!
  • Pažitka
  • Brambory – Vařené brambory by neměly obsahovat toxické látky pro psy, ale špatně se jim tráví. Raději se jim tedy zcela vyhněte.

Vašim mazlíčkům přejeme dobrou chuť.